NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
26. novembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Finanses
9
9

“ABLV Bank” pašlikvidācija – sāktas izmaksas un iesaldēti līdzekļi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika. Avots: likvidējamā akciju sabiedrība “ABLV Bank”

Akciju sabiedrības “ABLV Bank” pašlikvidācijas process norit stingrā uzraudzībā un pēc saskaņotas metodoloģijas, atzīst Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Oktobra beigās sāktas pirmās izmaksas kreditoriem, bet pēc pārbaudēm iesaldēto līdzekļu apjoms ir mērāms miljonos eiro.

īsumā
  • Likvidējamās “ABLV Bank” aktīvi – 2,35 miljardi eiro – pārsniedz tās saistību apmēru: 2,06 miljardus eiro.
  • 2018. gada februārī bankā strādāja vairāk nekā 670 darbinieku; novembra beigās sabiedrībā bija tikai 280 darbinieku.
  • Šogad deviņos mēnešos visā finanšu un nefinanšu nozarē kopā (ne tikai ABLV Bank) Finanšu izlūkošanas dienests ir iesaldējis 212,5 miljonus eiro.
  • Atzīto kreditoru prasījumu izmaksa tiks veikta tikai tad, ja kreditora pārbaudēs netiks konstatēti normatīvajos aktos noteiktie šķēršļi izmaksu veikšanai.

“Komisija nodrošina stingru kontroli, arī uzrauga pašlikvidācijas plāna izpildi, likvidatoru darbības un to atbilstību normatīvo aktu prasībām un kreditoru interesēm. Visas puses stingri pieturas pie rūpīgi izstrādātās un ar FKTK saskaņotās metodoloģijas. Līdz ar to nav nepieciešams fundamentāli pārskatīt likvidācijas procesu,” vērtējot “ABLV Bank” pašlikvidācijas procesa norisi, teic FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Bankas pašlikvidācijas process varētu ilgt aptuveni piecus gadus.

Pirmā izmaksa kreditoram

Šogad oktobra beigās likvidējamā banka veikusi pirmo izmaksu kreditoram, kurš pārbaudīts pēc metodoloģijas, kas saskaņota ar FKTK. S. Purgaile informē, ka līdz novembra vidum tā ir bijusi vienīgā izmaksa kreditoriem.

To, cik liela summa kreditoram izmaksāta, likvidējamās akciju sabiedrības “ABLV Bank” Komunikācijas departamenta vadītājs Jānis Bunte neatklāj, pamatojoties uz Kredītiestāžu likuma 61. pantu. Patlaban izmaksas uzsāktas Kredītiestāžu likumā noteiktajai kreditoru otrajai kārtai, kurā šobrīd ir 865 kreditori ar kopējo atzīto prasījumu 347 miljonu eiro apmērā. Tās ir privātpersonas, kā arī mazie un vidējie uzņēmumi.

Plānots, ka 2020. gada pirmajā pusē tiks uzsāktas izmaksas arī lielākajai kreditoru kārtai, kurā šobrīd ir vairāk nekā 2000 kreditoru ar kopējo atzīto prasījumu 1,5 miljardu eiro apmērā.

Sabiedrības aktīvi – 2,35 miljardi eiro – pārsniedz tās saistību apmēru: 2,06 miljardus eiro. Līdz šī gada 31. augustam pieteikto un atzīto vairāk nekā 3000 kreditoru prasījumu apjoms sasniedza 2,018 miljardus eiro.

No 2018. gada 3. marta ir sākta garantēto noguldījumu (līdz 100 000 eiro) izmaksa. Līdz 2019. gada oktobra sākumam garantētos noguldījumus saņēmuši vairāk nekā 13 700 bankas bijušo klientu, kuriem izmaksāti 440 miljoni eiro jeb 91% no summas, kuru sabiedrība pārskaitīja Noguldījumu garantiju fondam.

2018. gada 18. jūnijā sākās sabiedrības kreditoru prasījumu pieteikumu pieņemšana, un noteiktajā termiņā – līdz 2018. gada 18. septembrim – tika pieteikti 98% kreditoru prasījumu. Kreditori savus prasījumus var iesniegt arī pēc noteiktā termiņa, taču saskaņā ar Kredītiestāžu likumu šādi kreditori kvalificējas vēlākai kreditoru prasījumu izmaksas kārtai.

Kreditoru pārbaudes un iesaldēti līdzekļi

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) Sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Barvida informē, ka “ABLV Bank” iesaldēto līdzekļu apjoms ir mērāms miljonos eiro. Taču visā finanšu un nefinanšu nozarē kopā 2019. gada deviņos mēnešos FID iesaldēto līdzekļu apjoms sasniedz 212,5 miljonus eiro.

Likvidējamās “ABLV Bank” pārstāvis J. Bunte uzsver, ka atzīto kreditoru prasījumu izmaksa tiks veikta tikai tad, ja pēc kreditora pārbaudes saskaņā ar speciāli izstrādāto metodoloģiju netiks konstatēti normatīvajos aktos noteiktie šķēršļi izmaksu veikšanai. Pārbaudes process, kuru veic starptautiskā “EY” konsultantu komanda, uzsākts jau vairākiem simtiem kreditoru, kuriem var tikt pieprasīta papildu informācija.

Pārbaužu procesu veido trīs posmi:

  • kreditora izpētes process – identifikācija, patiesā labuma guvēja noskaidrošana, labklājības un naudas līdzekļu izcelsmes analīze, politiski nozīmīgas personas statusa identifikācija;
  • kreditora un ar to saistīto partneru vēsturiski veikto operāciju pārbaude, kas ietver kontos veikto darījumu un darījumu ar finanšu instrumentiem analīzi;
  • kreditora un ar to saistīto partneru pārbaude atbilstoši starptautisko sankciju sarakstiem un iespējamo sankciju prasību pārkāpšanas identificēšana.

Uzziņai

Kopš 2018. gada 12. jūnija “ABLV Bank” likvidāciju vada tās lēmējinstitūcija – likvidācijas komiteja. Komitejā darbojas četri likvidatori: Arvīds Kostomārovs un Andris Kovaļčuks (speciālisti ar pieredzi finanšu un uzņēmējdarbības jomā); Lauma Bērziņa un Ringolds Balodis (zvērināti advokāti).

Pirms bankas pašlikvidācijas procesa sākšanas 2018. gada februārī tajā strādāja vairāk nekā 670 darbinieku, šā gada novembra beigās – 280 darbinieku. Ievērojot likvidācijas gaitu un aktuālos procesus, darba attiecību pārtraukšana ar darbiniekiem turpināsies.

Saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras datiem 2018. gada septembrī aģentūras uzskaitē bija apmēram 855 bezdarbnieki, kuri pirms bezdarba perioda bija strādājuši banku sektorā; šā gada septembrī bija 515 šādu bezdarbnieku.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI