E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7771
Lasīšanai: 4 minūtes

Papildatvaļinājuma dienas par bērniem nesummē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2015
Gunita

Vai man pienākas 1 diena papildatvaļinājuma pēc 151.p. 1.d. 3.punkta un 3 dienas pēc 151.p. 1.d.1.punkta, ja man ir bērns invalīds un viņam ir 6 gadi un otrs vienkāršs bērns 7 gadi vecs? Kopā gadā 4 dienas papildatvaļinājuma?

A
atbild:
11. septembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Labklājības ministrija
Marika Kupče, Komunikācijas nodaļas vadītāja

Darba likuma 151.pants nosaka:

(1) Ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu piešķir:

  1. darbiniekiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 16 gadiem vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, - trīs darba dienas;
  2. darbiniekiem, kuru darbs saistīts ar īpašu risku, - ne mazāk kā trīs darba dienas;
  3. darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, - ne mazāk par vienu darba dienu.

Tikai no šā gada Darba likumā ir paredzētas 3.punktā noteiktās tiesības uz vienu papildatvaļinājuma dienu vecākiem, kuriem ir viens vai divi bērni.

Atbildot uz Jūsu jautājumu, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče informē:

Darba likuma 151.panta pirmās daļas 1. un 3.punktā minēti vairāki savstarpēji nesaskaitāmi ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma piešķiršanas pamati, attiecīgi – darbinieka aprūpē ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem; darbinieka aprūpē ir bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam; darbinieka aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem.

Ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma, kas regulēts Darba likuma 151.panta pirmās daļas 1.un 3.punktā, piešķiršanas mērķis ir dot iespēju strādājošajiem vecākiem pabūt kādu laiku kopā ar savu bērnu/bērniem, izmantojot brīvu dienu/dienas. Ievērojot to, ka līdz 2014.gada 23.oktobra grozījumu Darba likumā spēkā stāšanās brīdim 2015.gada 1.janvārī Darba likums neparedzēja iespēju strādājošiem vecākiem, kuriem ir mazāk par trim bērniem, pretendēt uz tiesībām izmantot ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu, likumdevējs, pamatojoties uz darba un ģimenes dzīves savienošanas principu, grozīja likumu, tādējādi arī šiem strādājošiem vecākiem dodot iespēju izmantot vismaz vienu ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma dienu.

Līdz ar to, Labklājības  ministrijas ieskatā, ja darbinieka aprūpē ir divi bērni – viens bērns invalīds, kuram ir 6 gadi, un otrs bērns, kuram ir 7 gadi, darbiniekam kopumā piešķirams vismaz 3 darba dienas ilgs ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums, pamatojoties uz Darba likuma 151.panta pirmās daļas 1.punktu.

LM pārstāve arī paskaidro: lai gan jautājumā izklāstītā situācija atbilst diviem ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma piešķiršanas pamatiem – Darba likuma 151.panta pirmās daļas 1. un 3.punkta gadījumam, konkrētajā gadījumā būtu piemērojams labvēlīgāks regulējums – darbiniekam piešķirams vismaz 3 darba dienu ilgs ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums par aprūpē esošu bērnu invalīdu līdz 18 gadu vecumam, jo Darba likuma 151.panta pirmās daļas 3.punkta gadījumā darbiniekam pienākas tikai vismaz 1 darba dienas ilgs ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums.

Labklājības ministrija norāda, ka sniegtā informācija vērtējama vienīgi kā ministrijas viedoklis, kas nav saistošs citām personām vai iestādēm.

Tātad, ja Jūs audzināt divus bērnus un viens no tiem ir invalīds, tad Jums pienākas trīs papildatvaļinājuma dienas. Papildatvaļinājuma dienas netiek summētas. Jāpiebilst, ka darba devējam ir tiesības piešķirt arī vairāk par trim apmaksātām papildatvaļinājuma dienām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 119 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas