E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34045
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kā rīkoties, ja ēka maldības dēļ uzcelta uz svešas zemes

J
jautā:
27. septembrī, 2024
Zane

Man pieder zemesgabals, uz kura es uzcēlu māju, pirti un saimniecības ēku. Pie manis ieradās kaimiņš, kurš paziņoja, ka pirti esmu uzcēlis uz viņam piederošās zemes, apliecinot to ar zemes robežu plānu. Vēršoties attiecīgajā instancē, secinājām, ka mans robežu plāns bija kļūdains un kaimiņam ir taisnība  pirts uzcelta uz viņa zemes. Rezultātā kaimiņš apkārt savai zemei uzcēla žogu, liedzot man piekļuvi pirtij. Es izteicu savu neapmierinātību kaimiņam, prasot iespēju turpmāk izmantot savu pirti. Kaimiņš atteicās ļaut man lietot pirti. Kā mums atrisināt nesaskaņas? Kam un kādas ir tiesības un pienākumi?

A
atbild:
Šodien
Pauls Vasks
jurists

Ja būvniecība pati par sevi ir tiesiska un jums bija pamats paļauties, ka pirts ēku būvējat uz savas zemes, jūsu rīcību būtu pamats traktēt kā “atvainojamu maldību”. Civillikumā šādam gadījumam ir noteikts regulējums, kas aizsargā ēkas cēlēja tiesības. Tas ir aprakstīts likuma 970. pantā. Proti, likums nosaka: kas uzcēlis ēku uz svešas zemes aiz atvainojamas maldības, var, kad no viņa pieprasa šo zemi tās īpašnieks, neizpildīt prasījumu līdz tam laikam, kamēr nesaņem atlīdzību par savu ēku. Atlīdzību var prasīt vienīgi par tām ēkām, kas skaitāmas pie nepieciešamajiem izdevumiem, bet, ja ēka pieder pie derīgajiem vai greznuma izdevumiem, tad attiecīgi piemērojami 867. panta 1. un 2. daļas un 868. panta noteikumi. 

 Tātad likums jums ļauj izmantot aizturējuma tiesības uz ēku un turpināt to lietot līdz brīdim, kad ar kaimiņu esat tiesiski atrisinājis radušos situāciju. Tādā gadījumā, kad blakus zemes īpašnieks ēku jau norobežojis un liedz jums tai fizisku piekļuvi, jūs pilnā apmērā saglabājat tiesības pieteikt savus prasījumus kaimiņam. Jūsu turpmākie prasījumi šobrīd ir atkarīgi no tā, vai uzceltā ēka būtu pieskaitāma pie nepieciešamajiem, derīgajiem vai greznuma izdevumiem (skat. Civillikuma 865. pantu). Pirts ēku, visticamāk, nevarēs atzīt par pieskaitāmu nepieciešamajiem izdevumiem, tādēļ būtu jāvērtē tās atbilstība derīgo vai greznuma izdevumu kategorijai. Ņemot vērā apstākļus, jūs varētu no kaimiņa prasīt noteiktu atlīdzību par pirts ēku vai, ja tas tehniski ir iespējams, apsvērt ēkas mehānisku pārvietošanu uz jūsu īpašumā esošo zemesgabalu. Strīda gadījumā jums ar prasību pret kaimiņu jāvēršas tiesā. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 221 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas