E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21249
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Pēc kādiem kritērijiem tiek noteikts, kad jāpieslēdz apkure

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Agris

30.09.2020. vakarā Līvānos tika pieslēgta apkure. Naktī radiatori bija karsti, neskatoties uz to, ka temperatūra naktī ir virs nulles, šonedēļ visas dienas bija +23 grādi. Labi zinot, ka daļa iedzīvotāju Līvānos nestrādā, pensionāri saņem mazu pensiju, sociālie pabalsti un dzīvokļa pabalsts pilsētā ir niecīgi, daudzi vienkārši nepieprasa apkures pieslēgšanu. Uz kāda pamata pilsētā apkure pilsētā tika pieslēgta tik ātri? Kur varam to apstrīdēt? Vai ir likumīgi pieslēgt apkuri bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas, it īpaši, ja ārā ir silts? Apkure šogad Līvānos tika pieslēgta visātrāk Latvijā.

A
atbild:
02. oktobrī, 2020
Līvānu novada pašvaldība
Indra Upeniece, Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja

Ministru kabineta noteikumu Nr. 204 “Par siltumenerģijas piegādes nosacījumiem” 5. punkts noteic, ka apkures sezonas sakuma un beigu termiņu, kā arī ierobežotas siltumenerģijas piegādes režīmus atbilstoši konkrētiem apstākļiem nosaka pašvaldības.

Līvānu novada dome izdeva rīkojumu: no trešdienas, 30. septembra, pakāpeniski sākt iestāžu un daudzdzīvokļu māju pieslēgšanu apkures sistēmai visā Līvānu novada teritorijā. Saskaņā ar rīkojumu siltuma padeve vispirms nodrošināta izglītības iestādēm un alternatīvās aprūpes pakalpojumu centram “Rožlejas”.

Pašvaldība katru gadu pieņem lēmumu par apkures uzsākšanu, izvērtējot gan turpmākās laika prognozes, gan iedzīvotāju lūgumus. Pēdējās dienās Līvānu novada pašvaldībā ar lūgumu pieslēgt apkuri iedzīvotāji ir vērsušies jau vairākkārt. Arī laika prognoze vēsta, ka, sākot ar svētdienu, 4. oktobri, Līvānu novadā būs lietains laiks un gaisa temperatūra pazemināsies. Pašvaldībai ir jācenšas ņemt vērā visu iedzīvotāju vajadzības. Tie iedzīvotāji, kuri dzīvo daudzdzīvokļu māju vidējos dzīvokļos un 2., 3., vai 4. stāvā, vēl neizjūt drēgnās naktis. Savukārt tie, kuru dzīvokļi ir 1. vai 5. stāvā, malējos dzīvokļos, jau tagad izjūt diskomfortu un zvana uz pašvaldību, lūdzot pieslēgt apkuri.

Daudziem ģimenēs ir mazi bērni, zīdaiņi, tāpēc pašvaldībai ir jādomā arī par šiem iedzīvotājiem un jāsamēro visu intereses. Ņemot vērā visu iepriekšminēto, kā arī pašreizējo situāciju Covid-19 jomā, kad jārūpējas par iedzīvotāju veselību, Līvānu novada dome pieņēma lēmumu apkuri pieslēgt. Ņemot vērā interneta resursos pieejamo informāciju, jau vairākās Latvijas pilsētās atsevišķas mājas ir pieslēgtas apkurei, tostarp pēc dzīvokļu īpašnieku lūguma.

Savukārt, ja kādas daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki vēl nevēlas uzsākt apkures sezonu, dzīvokļu īpašnieku kopībai ar balsu vairākumu jāpieņem lēmums par apkures sezonas neuzsākšanu, un tas jāiesniedz SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība”. Tad viņu mājai apkure netiks pieslēgta.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas