E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33968
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Pirmpirkuma tiesības nepastāv, ja darījums notiek starp kopīpašniekiem

J
jautā:
19. septembrī, 2024
Antra

Vēlos pārdot sava nekustamā īpašuma domājamo daļu (īpašums iegūts mantojuma ceļā kā kopīpašums man, brālim un tēvam). Īpašums iepriekš tika sadalīts starp kopīpašniekiem, tomēr pēc mantojuma sadales starp mums trijiem nav bijis, mēs visi mantojām mātes domājamo daļu. Šobrīd vēlamies ar brāli pārdot savas daļas citam kopīpašniekam, kurš tur jau sen dzīvo. Nav skaidrs, vai mums ar brāli ir nepieciešama tēva kā kopīpašnieka, kuram pieder domājamās daļas no savstarpēji nesadalītā īpašuma, atļauja? Vai viņam ir pirmpirkuma tiesības gadījumā, ja domājamās daļas pārdodam nevis trešajai personai, bet citam kopīpašniekam?  

A
atbild:
Šodien
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civillikuma 1073. panta pirmo daļu, nekustamā īpašuma kopīpašniekam atsavinot savu daļu trešajai personai, ir pienākums pārējiem kopīpašniekiem piedāvāt izmantot pirmpirkuma tiesību. Minētā tiesība nepastāv, ja kopīpašnieks nolemj savu domājamo daļu atsavināt citam šī paša īpašuma kopīpašniekam.  

Tātad jūs ar brāli varat slēgt jums piederošo kopīpašuma domājamo daļu pirkuma līgumu ar jebkuru citu kopīpašnieku. Pārējiem kopīpašniekiem, tostarp jūsu tēvam, šajā gadījumā nav likumiska pamata pretendēt uz pirmpirkuma tiesībām.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 287 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas