E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33692
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Bērns naktī nedrīkst viens atrasties publiskā vietā

J
jautā:
23. augustā, 2024
Interesents

Vai bērniem un jauniešiem ir atļauts palikt pa nakti ārpus mājas kādā publiskā vietā, piemēram, viesnīcā vai viesu mājā?

A
atbild:
02. septembrī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta sestajā daļā noteikts, ka vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes. Savukārt 50.2 panta piektajā daļā paredzēts: “Bērnam, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, aizliegts atrasties nakts laikā publiskā vietā bez pilngadīgas personas, kura atbildīga par bērna uzraudzību, klātbūtnes. Par nakts laiku šā likuma izpratnē uzskatāms laiks no pulksten 22.00 līdz 6.00.” 

Par publisku vietu uzskatāma jebkura vieta, kura, neatkarīgi no tās faktiskās izmantošanas vai īpašuma formas, kalpo sabiedrības kopējo vajadzību un interešu nodrošināšanai un kura par maksu vai bez maksas ir pieejama ikvienai fiziskajai personai. Tātad arī viesnīcas un viesu mājas ir publiskās vietas, uz kurām attiecināmi konkrētie ierobežojumi.  

Atbilstoši likuma 87. pantā noteiktajam par bērna, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, atrašanos publiskā vietā nakts laikā bez pilngadīgas personas, kura atbildīga par bērna uzraudzību, klātbūtnes piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrpadsmit naudas soda vienībām. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas