E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33885
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Pašvaldībai piederošu dzīvojamo telpu īrnieka tiesības izpirkt konkrēto īpašumu

J
jautā:
11. septembrī, 2024
Santa

Labdien! Jau kopš 2004. gada īrēju pašvaldībai, tagad novadam piederošo māju. Vēlētos to privatizēt vai izpirkt, bet tādā gadījumā jāveic pirmā iemaksa 10% no mājas vērtības. Šādas summas patlaban nav. Vai ir vērts vērsties domē vai kādā citā iestādē, lai man māju pārraksta? Esmu ēkā ieguldījusi vairāk, ne ir vērta. Mani ieguldījumi ir tik lieli, ka novadam un pagastam būtu jāpiemaksā par māju, nevis man viņiem kaut kas jāmaksā. Kopš 2004. gada mājas vērtība ir trīskāršojusies. 

A
atbild:
26. septembrī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Ja ar “īpašuma pārrakstīšanu” esat domājusi sarunvalodā šādi nereti apzīmēto dāvinājuma līgumu, tad jānorāda, ka pašvaldībai nav tiesību jums konkrēto īpašumu piešķirt bez atlīdzības (dāvināt). Pašvaldībai tā rīkoties liedz Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 10. panta pirmā daļa.

Tomēr jums kā īrniecei saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 5. punktu un 45. panta trešo daļu ir tiesības vērsties pie pašvaldības ar priekšlikumu attiecīgo īpašumu no tās izpirkt. Tādā gadījumā pašvaldībai ar jums jāvienojas par īpašuma pirkuma cenu. Protams, jūs varat vērst pašvaldības uzmanību faktam, ka esat īpašumā ieguldījusi personīgos līdzekļus.

Vairāk par īrnieka tiesībām saņemt atlīdzinājumu par dzīvojamās telpās veiktajiem ieguldījumiem varat lasīt šeit. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas