E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33785
Lasīšanai: 3 minūtes

Krūmu stādīšana sarkanajās līnijās

J
jautā:
03. septembrī, 2024
Aleksandrs

Labdien! Mēs dzīvojam dzīvojamā mājā, kur ir t. s. sarkanā līnija un kur it kā varot pie mājām stādīt krūmus. No mājas līdz asfaltam ir 3,4 m. Vai stādīšanu vajag ar kādu saskaņot? Cik likumīga būtu stādīšana, lai man kā īpašniekam nebūtu problēmu? Ļoti gaidu atbildi. Cieņā, paldies. 

A
atbild:
10. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Līga Mačuka, zvērināta advokāte

Aizsargjoslu likuma 1. panta pirmās daļas 13. punkts noteic, ka sarkanā līnija ir līnija, kas norobežo ielas vai piebrauktuves (arī inženierkomunikāciju koridoru) izbūvei nepieciešamo teritoriju, kurā nekustamā īpašuma lietošanas tiesības aprobežotas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, no apbūvējamās vai citādā veidā izmantojamās teritorijas un ko pilsētās un ciemos nosaka vietējā pašvaldība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Tas nozīmē, ka atbildība par sarkanajām līnijām uzticēta vietējām pašvaldībām, tostarp tas, ka aprobežotas nekustamā īpašuma lietošanas tiesības dažādās teritorijās var atšķirties.  

Ja persona dzīvo Rīgas pašvaldībā, jautājumus par sarkanajām līnijām regulē Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi”. Aprobežojumi pamatā saistīti ar būvniecības liegumu sarkano līniju zonās. Aprobežojuma saturs nosaka zemesgabala īpašniekam pienākumu atturēties no konkrētās teritorijas apbūves, jo tā var tikt paredzēta noteiktu objektu būvniecībai sabiedrības interesēs, taču tas neliedz īpašniekam veikt teritorijas sakopšanas darbus, augu, krūmu stādīšanu utt. Līdz ar to teritorijas uzturēšana, tai skaitā sarkano līniju robežās, ir īpašnieka pienākums un atbildība. Normatīvie akti neparedz atsevišķu saskaņošanas saņemšanu krūmu stādīšanai attiecīgajā teritorijā. Kokus, krūmus un cita veida apstādījumus nav atļauts stādīt komunikāciju aizsargjoslās.

Vairāk par aizsargjoslām varat lasīt LV portāla publikācijā “Aizsargjoslas – tipiskākie nekustamā īpašuma apgrūtinājumi (ll)”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas