E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33409
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kur vērsties, ja internetā aizskarts personas gods un cieņa

J
jautā:
24. jūlijā, 2024
Konstantins

Sveicināti! Jautājums par apmelošanu sociālajā medijā. Cits cilvēks ievietoja ierakstu, kurā tiku apmelots. Bija aprakstītas darbības, kas nav patiesas un ir pārspīlētas. Situācijai, kas tika aprakstīta, bija viens liecinieks, kurš var apstiprināt, ka ierakstā minētās darbības bija pārspīlētas. Vai es varu šajā situācijā vērsties policijā/tiesā? 

A
atbild:
14. augustā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Civillikuma 2352.1 pants noteic, ka ikvienam ir tiesības prasīt tiesas ceļā atsaukt ziņas, kas aizskar viņa godu un cieņu, ja šādu ziņu izplatītājs nepierāda, ka tās atbilst patiesībai. Ja kāds prettiesiski aizskar personas godu un cieņu mutvārdiem, rakstveidā vai ar darbiem, tad viņam jādod atlīdzība (mantiska kompensācija). Atlīdzības apmēru nosaka tiesa. 

Ievērojot minēto, ja uzskatāt, ka ar konkrēto ierakstu sociālajā medijā ir aizskarts personas gods un cieņa, persona var celt tiesā civilprasību pret godu un cieņu aizskarošo izteikumu autoru vai izplatītāju. To iespējams darīt arī tad, ja iepriekš jau esat pieprasījis, lai attiecīgā informācija tiktu atsaukta. Savukārt tiesai var lūgt, lai tā piemēro vienu vai vairākus no šādiem civiltiesiskajiem tiesību aizsardzības līdzekļiem: atvainošanos par godu un cieņu aizskarošiem izteikumiem; nepatieso ziņu atsaukšanu; naudas kompensāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas