E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33403
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai uz zemes, ja to manto nepilngadīgie, var celt māju

J
jautā:
24. jūlijā, 2024
Anta

Labdien! Ja zemes īpašumu uz pusēm manto divi nepilngadīgi bērni, vai ir iespējams uz tās būvēt privātmāju? Ja ir iespējams, tad, nododot māju ekspluatācijā, uz kā vārda tā ir jāreģistrē? Vai tikai uz zemes īpašniekiem? Vai ir arī kādas citas iespējas?

A
atbild:
06. augustā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Matīss Rostoks, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantu līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība tiek definēta kā vecāku tiesības un arī pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Saskaņā ar Civillikuma 190. pantu “nepilngadīgo bērnu manta, izņemot 195. pantā minēto, atrodas vecāku pārvaldībā”. 

Ja vecāki rīkojas ar bērna mantu, svarīgi atcerēties, ka jebkāda veida darbībai, kas ir saistīta ar bērna mantu, jābūt bērna, nevis vecāku interesēs. 

Līdz 16 gadu vecumam bērna manta atrodas vecāku pārvaldībā, savukārt pēc 16 gadu vecuma sasniegšanas bērnam ir tiesības brīvi pārvaldīt visu, ko viņš ieguvis ar savu personisko darbu, ko vecāki nodevuši viņa brīvā pārvaldībā un ko bez atlīdzības piešķīruši radinieki vai citas personas.  

Bērna mantisko tiesību un interešu aizstāvība ir uzticēta bāriņtiesām, kuras veic virkni Bāriņtiesu likumā noteikto uzdevumu, piemēram, lemj par to, vai pieņemt mantojumu būtu bērna interesēs, kā arī lemj par atļauju rīkoties ar bērna mantu. Bāriņtiesu likuma 59. pants paredz, ka lēmumu par atļauju rīkoties ar bērna vai citas personas ar rīcībspējas ierobežojumu mantu pieņem bāriņtiesa, kuras darbības teritorijā ir deklarēta bērna vecāku vai personas ar rīcībspējas ierobežojumu dzīvesvieta. 

Lai būvētu māju uz esošās zemes, jābūt abu bērnu vecāku piekrišanai un bāriņtiesas atļaujai. 

Ne visos gadījumos māja ir jāreģistrē uz zemes īpašnieka vārda.  

Ja mantotais zemesgabals (vai daļa no tā) tiek atsavināts personai (ar bāriņtiesas līdzdalību), kas māju plāno celt, tad māja un zemesgabals tiek reģistrēts uz jaunā īpašnieka vārda. Arī gadījumā, ja persona, kura vēlas saņemt attiecīgo zemesgabalu, ir kāds no vecākiem, tad saskaņā ar Civillikuma 189. pantu šādu darījumu ir iespējams noslēgt tikai ar bāriņtiesas līdzatbildību. 

Konkrētu personu loks precizēts Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 3. punktā, kas noteic, ka būvniecību var ierosināt ne tikai zemes vai būves īpašnieks, bet arī tiesiskais valdītājs vai lietotājs, kam ar līgumu ir noteiktas tiesības būvēt.  

Nepilngadīgi bērni paši nevar veikt juridiskas darbības, tāpēc viņu likumiskie pārstāvji (parasti vecāki vai aizbildņi) ir tie, kuri var ierosināt būvniecību viņu vārdā. Konkrētajā gadījumā vecākiem vai aizbildņiem jāvēršas būvvaldē ar nepieciešamajiem dokumentiem, lai uzsāktu būvniecības procesu. Kad māja ir pabeigta un nodota ekspluatācijā, tās reģistrācija jāsaskaņo ar īpašuma tiesību stāvokli. Māju var reģistrēt uz zemes īpašniekiem (māja tiks reģistrēta uz abu nepilngadīgo bērnu kā zemes īpašnieku vārda) vai citiem tiesiskajiem valdītājiem vai lietotājiem (ja pastāv līgums, kurā norādīts cits tiesiskais valdītājs vai lietotājs ar būvniecības tiesībām, māju var reģistrēt uz šī līguma pamata). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas