E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33485
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā pieprasīt uzturlīdzekļus no ārzemēs dzīvojoša bērna tēva, kurš atteicies no bērna

J
jautā:
05. augustā, 2024
Mamma

Vēršos pie Jums pēc konsultācijas. Ilgus gadus dzīvoju un strādāju Apvienotajā Karalistē. Biju attiecībās ar vietējo puisi. Pagājušajā gadā pieteicās bērniņš, sākumā bērna tēvs iesaistījās viņa gaidībās, bet pirms dekrēta atvaļinājuma no bērniņa tomēr atteicās. Atgriezos dzīvot Latvijā, nokārtoju formalitātes, mēs dzīvojam pie manas mammas, bērniņš reģistrēts kā Latvijas pilsonis. Apstākļi ir labi, bērns ir apgādāts, aprūpēts, es saņemu bērna kopšanas pabalstu. Ir arī nelieli iekrājumi. Vai varu pieteikties uzturlīdzekļiem, kas dēlam būtu jāsaņem no tēva? Nav skaidrības, tāpēc sāku interesēties. Baidos, lai nebūtu tā, ka bērns pieaug un tēvs pēkšņi izdomā vest pie sevis. Kādas ir manas kā mammas tiesības? Vai esmu pasargāta? Ja ar tēva materiālā atbalsta prasīšanu riskēju, ka bērnu var aizvest, tad izvēlos audzināt dēlu bez attiecīgā atbalsta. Ja es izdomāju pieprasīt uzturlīdzekļus, kā man pareizāk būtu rīkoties? Kur man vērsties pēc palīdzības? Vai man ir jāvēršas tiesā? Vai varu vērsties Latvijas tiesā? Paldies!

A
atbild:
04. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte
Santa Galiņa
LV portāls

Būtu nepieciešams konkretizēt, kā bērna tēvs ir atteicies no bērna un vai viņš ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā. 

Kā paskaidro zvērināta advokāte Dana Rone, ja bērna tēvs ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, tad viņš juridiski ir bērna tēvs un viņam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus un tiesības izmantot saskarsmes tiesības ar bērnu. Turpretī, ja bērna tēvs nav ierakstīts dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs, tad viņam nav pienākuma maksāt uzturlīdzekļus un nav tiesību kontaktēties ar bērnu.  

Vienlaikus D. Rone akcentē: gadījumā, ja bērna tēvs nav ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, jūs varat celt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu. Tomēr, nosakot paternitāti, bērna tēvam būs arī tiesības īstenot savas saskarsmes tiesības ar bērnu, tostarp, piemēram, iepazīstinot bērnu ar savu ģimeni un dzīves apstākļiem ārvalstī.  

Atbildot uz jautājumu, kā var pieprasīt uzturlīdzekļus, norādāms, ka iespējama abu vecāku vienošanās par uzturlīdzekļu izmaksu vai, ja vienoties neizdodas, jāvēršas tiesā. Arī minētajā gadījumā vēlreiz jāuzsver, ka uzturlīdzekļus var prasīt tikai no juridiskā tēva.  

D. Rone iesaka jums konsultēties ar advokātu, kurš praktizējas ģimenes tiesībās. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas