E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32072
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ja dārza mājiņa dokumentos neparādās

J
jautā:
14. martā, 2024
Lelde

Labdien! Vēlamies iegādāties nekustamo īpašumu, kas sastāv no zemesgabala un uz uzbūvētas dārza mājiņas. Zemesgrāmata ir tikai zemesgabalam. Dārza mājiņa dokumentos neparādās. Saprotam, ka tā ir uzbūvēta patvaļīgi. Ar kādām problēmām nāksies saskarties, pērkot konkrēto īpašumu? Vai pēc pirkšanas būs iespējams sakārtot dokumentāciju arī dārza mājiņai? Vai par patvaļīgu būvniecību mums kā jaunajiem īpašniekiem varētu tikt piemērotas sankcijas?

A
atbild:
20. martā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauma Bērziņa, zvērināta advokāte

Ziņas par konkrēta nekustamā īpašuma sastāvu, tostarp uz zemesgabala uzbūvētajām, bet zemesgrāmatā neierakstītajām būvēm, ir pieejamas Valsts zemes dienesta (VZD) datu publicēšanas un e-pakalpojumu portālā kadastrs.lv. Sāciet ar portālā atrodamās informācijas izpēti par interesējošo īpašumu, lai iegūtu pilnvērtīgas ziņas par dārza mājiņu un to, vai dārza mājiņa ir uzbūvēta patvaļīgi.  

Pirms lemjat par pirkuma līguma noslēgšanu, konsultējieties ar arhitektu vai būvinženieri par dārza mājiņas tehnisko stāvokli, būvniecības dokumentiem būves nodošanai ekspluatācijā vietējās pašvaldības būvvaldē un būves reģistrācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, kā arī noskaidrojiet, pie kādas ēku grupas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” pieder dārza mājiņa.  

Atbildība par patvaļīgu būvniecību ir būves īpašniekam. Patvaļīgas būvniecības sekas ēkas īpašniekam nosaka Būvniecības likuma 18., 19., 21., 25. un 28. pants.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas