E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33111
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Nekorekti tiesneša izteicieni tiesas sēdē var liecināt par ētikas normu pārkāpumu

J
jautā:
26. jūnijā, 2024
Pēteris

Labdien! Tiesnesis civillietā tiesas sēdē vienas puses sniegtos rakstiskos paskaidrojumus nosauca par makulatūru. Tas ir fiksēts audioprotokolā. Vai tā ir pieņemama rīcība no tiesas puses? Kā jūs ieteiktu man rīkoties? Kā tas var ietekmēt tiesvedību? 

A
atbild:
08. jūlijā, 2024
Tiesu administrācija
Ināra Makārova, tiesu iestāžu sabiedrisko attiecību speciāliste
Tieslietu ministrija
Evija Rimšāne, Komunikācijas departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste

Tieslietu ministrijas Komunikācijas departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Rimšāne norada, ka nekorekti tiesneša izteicieni tiesas sēdē var liecināt par iespējamu tiesnešu ētikas normu pārkāpumu. Ar sūdzību par tiesneša rīcību var vērsties pie rajona (pilsētas) tiesas, apgabaltiesas, Augstākās tiesas priekšsēdētāja vai tieslietu ministres. Visām minētajām amatpersonām ir tiesības ierosināt disciplinārlietu pret tiesnesi par necienīgu rīcību vai tiesnešu ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu. Sūdzības par tiesnesi iesniegšana nevar ietekmēt tiesvedības gaitu. 

Līdzīgu atbildi sniedz arī Tiesu administrācijas tiesu iestāžu sabiedrisko attiecību speciāliste Ināra Makārova: ja lietas dalībnieks tiesneša rīcībā saskata pārkāpumu, viņam ar iesniegumu jāvēršas pie tiesas priekšsēdētāja vai Tiesnešu ētikas komisijas, kura izskata tiesnešu ētikas normu pārkāpumus. Ētikas komisijas e-pasta adrese: etikaskomisija@ta.gov.lv. Iesniegumā jāiekļauj lietas dalībnieka vārds, uzvārds, tiesa un tiesnesis, kurš skata lietu, kā arī situācijas apraksts.  

Tiesnešu ētikas komisija sastāv no 10 locekļiem: pieci ir no rajonu (pilsētu) tiesnešu izvirzītajiem kandidātiem, trīs – no apgabaltiesu, divi – no Augstākās tiesas tiesnešu izvirzītajiem. Locekļus ievēl reizi četros gados. 

Vairāk par Tiesnešu ētikas kodeksa ievērošanas uzraudzību var izlasīt LV portāla publicētajā rakstā “Tiesnešu ētikas kodekss un tā ievērošanas uzraudzība”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas