E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27016
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā tiek sadalīta manta, šķirot laulību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2022
Valentīna

Kā sadalīt līzingā iegādātu automašīnu šķiršanās gadījumā? Automašīna tika nopirkta laulības laikā. Līzings ir noformēts uz vīra vārda un tiek atmaksāts no viņa konta. Sieva arī strādā oficiāli, bet viņas alga tika tērēta citām ģimenes vajadzībām.

A
atbild:
12. augustā, 2022

Civillikuma 89. pantā ir paredzēts: “Katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Turpat 91. panta trešajā punktā ir noteikts: “Katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir: manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā.” Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Vīram ir jāpierada tas, ka automašīna ir viņa atsevišķā manta. Savukārt sievai ir jāsagatavo pierādījumi, piemēram, maksājuma uzdevumi un kvītis, par citu ģimenes izdevumu segšanu.

Tātad, ja šķiroties laulātie nevar vienoties par mantas sadali savā starpā, tad lieta var tikt risināta tiesā civiltiesiskajā kārtībā. Kā atzina Augstākā tiesa spriedumā Nr. SKC-[A]/2020 ([..]): “Izšķiroša nozīme ir strīdus īpašuma iegūšanā izlietoto līdzekļu izcelsmei.” Tātad jums ir kritiski jāizvērtē visi kopējie ieņēmumi un izdevumi laulības laikā.

Jo atbilstoši Civillikuma 84., 85. pantā noteiktajam “laulība rada vīram un sievai pienākumu būt savstarpēji uzticīgiem, kopā dzīvot, vienam par otru gādāt un kopīgi rūpēties par ģimenes labklājību. Ģimenes kopdzīves kārtošanā abiem laulātajiem ir vienādas tiesības. Domstarpību gadījumā laulātajiem jācenšas vienoties. Strīda izšķiršanai laulātie var vērsties tiesā”. Ir jāņem vērā tas, ka lietas risināšana tiesā prasīs papildu izdevumus un arī laiku.

Latvijā ģimenes strīdos tiek piedāvāta mediācija, kuras laikā pusēm ir iespēja risināt strīdu jau ar sertificēta mediatora palīdzību. Vairāk par bezmaksas mediāciju ģimenes strīdu risināšanai lasiet šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas