E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33021
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri

Vai zemesgrāmatā var ierakstīt saimniecības ēku, ja tā nav nodota ekspluatācijā

J
jautā:
18. jūnijā, 2024
Olga

Labdien! Vai zemesgrāmatā var ierakstīt saimniecības ēku, ja tā nav nodota ekspluatācijā? Un kur var pārbaudīt, vai tā ir vai nav nodota ekspluatācijā (jo celta jau pasen)? Kadastra numurs tai ir piešķirts, un nodoklis tiek maksāts. Paldies! 

A
atbild:
19. jūnijā, 2024
Tiesu administrācija
Ināra Makārova, tiesu iestāžu sabiedrisko attiecību speciāliste

Lai būvi ierakstītu zemesgrāmatā, vajadzīgi dokumenti, kas pierāda būves pastāvēšanu, proti, vai tā ir jaunbūve vai ekspluatācijā nodota būve. Nekustamā īpašuma nodokļa maksa nav pierādošs fakts, un tas neietekmē būves ierakstīšanu zemesgrāmatā. Arī kadastra numura piešķiršana nepierāda īpašumtiesības. 

Nezinot detalizētu informāciju, no jautājuma var saprast, ka būves tiesiskais valdītājs nav tās pasūtītājs, būve iegādāta vēlāk, jo par tās nodošanu ekspluatācijā nav informācijas.  

Lai noskaidrotu jautājumu par būves nodošanu ekspluatācijā, personai būtu jāvēršas attiecīgās pašvaldības institūcijā (būvvaldē). Tad ar visiem īpašumtiesības apliecinošajiem dokumentiem jāvēršas attiecīgajā tiesā, lai ierakstītu būvi zemesgrāmatā un nostiprinātu īpašumtiesības. Nav iespējams pateikt, kādi dokumenti nepieciešami, jo nav informācijas par būves rašanos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas