E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17277
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Trokšņu pieļaujamie līmeņi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2019
Anre

Labdien! Vēlos uzzināt par savām tiesībām uz netraucētu atpūtu savā dzīvoklī (privatizētā). Kaimiņiem savā privātajā teritorijā ir tiesības darīt visu, ko vien viņi vēlas, bet kurš likuma pants nosaka manas tiesības nebūt iesaistītai šajos pasākumos? Lepni jau skan: “Viņiem ir tiesības, jo Satversmes tiesa lēma, ka ..” Tad varbūt Satversmes tiesa var lemt arī par pārējo cilvēku tiesībām uz normālu atpūtu bez piespiedu līdzdalības pāris cilvēku visatļautībā?

A
atbild:
19. jūnijā, 2019

Pieļaujamais trokšņu līmenis dzīvojamās telpās noteikts MK noteikumu Nr. 16 "Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība" 4. pielikumā. Dzīvojamās telpās un guļamtelpās jābūt šādam trokšņu līmenim:

  • dienā no plkst. 7.00 līdz 19.00 – līdz 35 dB (A);
  • vakarā no plkst. 19.00 līdz 23.00 – līdz 35 dB (A);
  • naktī no plkst. 23.00 līdz 7.00 – līdz 30 dB (A).

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo Pārkāpumu Kodeksa 167.1 pantu par jebkāda veida darbību, kas rada troksni un pārsniedz attiecīgajā diennakts stundā noteikto akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu vai vides trokšņa robežlielumu, – fiziskajām personām izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no trīsdesmit līdz trīssimt piecdesmit eiro, bet juridiskajām personām uzliek naudas sodu no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro.

Par tādu pašu pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, – uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro, bet juridiskajām personām – no septiņsimt līdz četrtūkstoš trīssimt eiro.

Situācijā, kad konstatējat iepriekšminēto normatīvo aktu pārkāpumu, Jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā, kuras kompetencē ir reaģēt uz pārkāpumu un saukt pie atbildības personas, kas traucē Jūsu tiesības netraucēti izmantot savu dzīvokļa īpašumu un tiesības uz dzīvi labvēlīgā vidē (Satversmes 115. pants).

Plašāk par apkārtējā vidē sastopamajiem trokšņiem un to ietekmi Jūs varat iepazīties LV portāla rakstā “Troksnis traucē naktsmieru. Ko darīt?” un rakstā “Kaimiņš trokšņo – ko darīt?”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas