E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33031
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ja tiesa prasību apmierina, tā no atbildētāja piedzen samaksāto valsts nodevu par labu prasītājam

J
jautā:
19. jūnijā, 2024
Marina

Labdien! Notiek civillieta par kopīpašuma izbeigšanu. Rīgas pilsētas tiesa noraidīja manu prasību, bet Rīgas apgabaltiesa manu prasību (apelācijas sūdzību) apmierināja. Tika samaksāta valsts nodeva, bet spriedumā nav ne vārda nav par nodevas atmaksu. Vai ir iespējams atgūt samaksāto valsts nodevu? 

A
atbild:
02. jūlijā, 2024
Tiesu administrācija
Ināra Makārova, sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši Civilprocesa likuma 41. panta pirmajai daļai, ja tiesa prasību apmierina, tad tā no  atbildētāja piedzen samaksāto valsts nodevu par labu prasītājam. Ja tiesa ir pieņēmusi spriedumu par prasības apmierināšanu, bet nav lēmusi par samaksātās valsts nodevas piedziņu no atbildētāja, tad prasītājam jāvēršas tiesā ar iesniegumu par papildsprieduma taisīšanu. 

Lai konkrētāk atbildētu uz jūsu jautājumu, būtu jāzina detalizētāka informācija, jo, iespējams, apgabaltiesa apmierināja apelācijas sūdzību ar lēmumu un nosūtīja lietu atpakaļ pirmajai instancei atkārtotai skatīšanai (kas skatītu no jauna un lemtu, vai prasība pēc būtības ir apmierināma). Tādā gadījumā ar šo lēmumu nekādas valsts nodevas nepiedzen, jo tas vēl nav lietas gala spriedums. 

Turpretim, ja apelācijas instance apmierināja apelācijas sūdzību un taisīja jaunu spriedumu, apmierinot prasību, tad prasītājam par labu bija jāpiedzen valsts nodeva no atbildētāja. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 233 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas