E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31740
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Vai vecākam ir pieejami bērna veselības dati, ja atņemtas aizgādības tiesības

J
jautā:
08. februārī, 2024
Sintija

Labdien! Tiesa noteikusi mātei pilnu aizbildniecību pār bērnu. Tēvs bērna dzīvē nav iesaistījies. Vai vietnē datamed.lv un e-veseliba.lv tēvs joprojām var redzēt bērna analīžu rezultātus un veiktos izmeklējumus? Ja tā ir, vai un kā ir iespēja to noņemt, lai rezultātus bioloģiskajam tēvam nebūtu iespējams redzēt?

A
atbild:
08. martā, 2024

Būtu nepieciešama precīzāka informācija par tiesas nolēmumu, tāpēc sniedzam vien vispārīgu atbildi.

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesā norāda, ka bērna tēvs joprojām var redzēt bērna analīžu rezultātus un veiktos izmeklējumus neatkarīgi no tā, vai aizgādības tiesības ir pārtrauktas ar bāriņtiesas lēmumu vai atņemtas ar tiesas lēmumu.

“Fakts, ka bērna aizgādību ikdienā nodrošina tikai viens vecāks, neierobežo otra vecāka tiesības un pienākumus, tostarp piedalīties bērna dzīvē, satikties, saņemt ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem,” skaidro bāriņtiesā.

Tomēr, kā uzsver bāriņtiesā, vecāks, kuram ar tiesas lēmumu ir atņemtas aizgādības tiesības, pārstāj būt bērna likumiskais pārstāvis un viņš vairs nevar pieteikt bērnu pie ārsta vai nomainīt ģimenes ārstu, vai lemt kādus citus jautājumus, kas saistīti ar bērna ārstēšanu. Tātad šim vecākam saglabājas tiesības iepazīties ar informāciju par bērna veselību, piemēram, jūsu pieminētajās vietnēs datamed.lv un eveseliba.gov.lv, bet viņš vairs nevar būt bērna likumīgais pārstāvis un rīkoties, piemēram, eveseliba.gov.lv portālā nomainīt bērna ģimenes ārstu.

Jūsu pieminētajās vietnēs ir pieejamas atšķirīgas funkcijas. Vietnē datamed.lv ar informāciju var tikai iepazīties, savukārt E-veselības sistēmā iespējams arī lemt un rīkoties. E-veselības sistēmas uzturētājs ir Nacionālais veselības dienests (NVD), līdz ar to, ja tēvam ar tiesas lēmumu ir atņemtas aizgādības tiesības, jums jāvēršas NVD ar iesniegumu, lai bērna tēvam tiktu liegta pieeja konkrētām eveseliba.gov.lv funkcijām, kas attiecas uz bērna datu mainīšanu u. c.  

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesā papildus norāda, ka gadījumos, kad ir piemērota pagaidu aizsardzība pret vardarbību, var runāt par tiesību ierobežošanu arī informācijas piekļūšanai vecākam, no kura piemērota aizsardzība. Arī šajā gadījumā vecākam, kurš iesniedzis pieteikumu aizsardzībai, jāinformē atbilstošās institūcijas informācijas liegšanai, savukārt vecākam, no kura piemērota aizsardzība, ir atbildība nepārkāpt ierobežojumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas