E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32924
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā mazēku ierakstīt zemesgrāmatā

J
jautā:
11. jūnijā, 2024
Jūlija

Uz zemesgabala ir uzstādīta mazēka, 24,8 m2 plaša karkasa māja. Likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 19. pantā noteikts, ka zemesgrāmatā kā patstāvīgi īpašuma objekti mazēkas nav ierakstāmas, bet, lai mazēku apdrošinātu, tai jābūt ierakstītai zemesgrāmatā. Vai vispār pastāv iespēja ierakstīt mazēku zemesgrāmatā? 

A
atbild:
14. jūnijā, 2024
Tiesu administrācija
Ināra Makārova, tiesu iestāžu sabiedrisko attiecību speciāliste

Ēkas (būves), kas saskaņā ar likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14. pantu ir patstāvīgs nekustamais īpašums un atrodas uz svešas zemes, ierakstāmas zemesgrāmatā vispārējā kārtībā. 

Ierakstot zemesgrāmatā ēkas (būves), kas ir patstāvīgs īpašuma tiesību priekšmets, zemesgrāmatā atklājams atsevišķs nodalījums. 

Likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 19. panta pirmā daļa noteic, ka zemesgrāmatā kā patstāvīgi īpašuma objekti nav ierakstāmas: 

  • mazēkas, izņemot garāžas;
  • žogi;
  • lineāras inženierbūves, izņemot transporta būves;
  • šādas transporta būves: akvedukti, apūdeņošanas un kultivācijas hidrobūves, sliežu ceļi, kā arī saskaņā ar Dzelzceļa likumu dzelzceļa infrastruktūras sastāvā ietilpstošas inženierbūves;
  • inženierbūves, kuru laukums ir mazāks par 50 kvadrātmetriem vai augstums ir mazāks par 10 metriem.

Ja konkrētā ēka nav garāža, tad tā nav ierakstāma zemesgrāmatā kā patstāvīgs īpašums.  

Minētais pants attiecas tikai uz patstāvīgu īpašuma objektu ierakstīšanu, proti, kad zeme, uz kuras uzcelta konkrētā ēka, nepieder ēkas īpašniekam. Taču, ja ēkas īpašniekam pieder arī zeme zem konkrētās ēkas, tad tādu ēku var ierakstīt zemesgrāmatā zemes īpašuma sastāvā, t. i., nodalījumā, kurā ierakstīts zemes nekustamais īpašums. 

Ja ēka pieder zemes īpašniekam, tad tiesā iesniedzams nostiprinājuma lūgums, dokumenti, kas apliecina īpašuma tiesību uz konkrēto ēku, un citi Zemesgrāmatu likuma 61. pantā norādītie dokumenti, ja tas nepieciešams. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas