E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33092
Lasīšanai: 2 minūtes

Nenomaksāts naudas sods par pārkāpumu ceļu satiksmē ir šķērslis vadītāja apliecības izsniegšanai

J
jautā:
25. jūnijā, 2024
ILONA

Labdien! Man tika atņemtas B kategorijas tiesības pēc pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros piemērotā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma. Ir sakrājušies sodi, kuri tiek pakāpeniski maksāti, bet tuvāko gadu laikā tos nav iespējams nomaksāt. Cik saprotu, lai atgūtu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, ir jākārto teorētiskais un braukšanas eksāmens un nav nepieciešams iestāties autoskolā. It kā varot kārtot teorētisko eksāmenu, bet, lai kārtotu braukšanas eksāmenu, esot jāizņem mācību braukšanas atļauja, kuru varot izņemt tikai tad, kad esot nomaksāti visi sodi. Vai ir iespējams atgūt tiesības pēc lieguma beigām, ja sodi vēl nav nomaksāti? Jo pēc jurista atbildes uz līdzīgu jautājumu (19.06.2024.) varēja saprast, ka vadītāja braukšanas tiesības var atgūt arī tad, ja sodi nav nomaksāti. 

A
atbild:
02. jūlijā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Ministru kabineta noteikumos Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” nav ietverta pamatsoda (naudas soda) un papildsoda (tiesību atņemšanas) izpildes kopsakarība, lai transportlīdzekļa vadīšanas tiesības iegūtu no jauna.  

Tomēr aizliegums izsniegt transportlīdzekļa vadītāja apliecību, ja nav nomaksāts naudas sods par pārkāpumu ceļu satiksmē, ir noteikts Ceļu satiksmes likuma 43. pantā. Iepriekš sniegtā atbilde ir precizēta. Līdz ar to arī jūsu situācijā vispirms ir jānomaksā naudas sods. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas