SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Tieslietas
4
4
4
4

Pastiprina kriminālatbildību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem

Stājas spēkā 04.07.2024.

FOTO: Freepik.

Ceturtdien, 4. jūlijā, stājas spēkā Krimināllikuma grozījumi, kuri pastiprina kriminālatbildību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem un dzīvnieku spīdzināšanu. 

Krimināllikuma grozījumi tika izstrādāti, balstoties uz 29 905 cilvēku Saeimā iesniegto iesniegumu “Reālu cietumsodu dzīvnieku spīdzinātājiem un slepkavām”, kas parakstīts portālā manabalss.lv, aicinot pastiprināt kriminālatbildību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku un dzīvnieka spīdzināšanu bez iespējas piemērot alternatīvos soda veidus brīvības atņemšanas soda vietā.

Līdz šim Krimināllikums (KL) pieļāva, ka par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem var piemērot naudas sodu vai sabiedrisko darbu.

KL grozījumi izslēdz no KL 230. panta pirmās daļas vārdus “gājis bojā vai”, bet tos pārceļ uz panta otro daļu, kas paredz bargāku sodu. Vienlaikus no sankciju uzskaitījuma izslēgti alternatīvie soda veidi – sabiedriskais darbs un naudas sods.

Turpmāk KL 230. panta otrā daļa paredz, ka par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras dēļ tas sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja ar to radīts būtisks kaitējums, vai par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras dēļ tas gājis bojā, vai par dzīvnieka spīdzināšanu, kuras dēļ tas gājis bojā vai sakropļots, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Vienlaikus KL 230. pants papildināts ar jaunu trešo daļu, nosakot, ka par KL 230. panta pirmajā vai otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

VĒSTURISKĀ REDAKCIJA

SPĒKĀ ESOŠĀ REDAKCIJA

KL 230. pants

Cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku un dzīvnieka spīdzināšana

(1) Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu >>

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz trim gadiem.

(1) Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu >>

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz trim gadiem.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja ar to radīts būtisks kaitējums, vai par dzīvnieka spīdzināšanu, kā rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, >>

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja ar to radīts būtisks kaitējums, vai par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā, vai par dzīvnieka spīdzināšanu, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, >>

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

(3) Par šā panta pirmajā vai otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē, >>

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI