DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Senāts skaidro, vai ir piedzenami izdevumi par narkotisko vielu ietekmes konstatēšanai veiktajām pārbaudēm 

Senāta Krimināllietu departaments 4.jūlijā izskatīja lietu, kurā vērtēja, vai no notiesātā ir piedzenami izdevumi, kas saistīti ar narkotisko vielu ietekmes konstatēšanai veiktajām medicīniskajām pārbaudēm. Ņemot vērā Kriminālprocesa likumā ietverto tiesisko regulējumu, tika atzīts, ka tie ir procesuālie izdevumi, kas piedzenami no notiesātā. 

Policijas inspektors pēc automašīnas apturēšanas tās vadītāju nogādāja ārstniecības iestādē medicīniskās pārbaudes veikšanai. Tajā tika konstatēts, ka persona atrodas narkotisko vielu ietekmē. Tiesa apsūdzēto notiesāja un sodīja par transportlīdzekļa vadīšanu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām narkotisko vielu ietekmē. Šajā daļā pārsūdzētais spriedums ir atstāts negrozīts. Tas ir grozīts daļā par procesuālo izdevumu piedziņu. 

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu procesuālie izdevumi ir izdevumi, kas saistīti ar alkohola koncentrācijas, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes konstatēšanai veiktajām pārbaudēm. Izņemot likumā minētos gadījumus, tos ar tiesas nolēmumu piedzen no notiesātajiem.  

Senāts nepiekrita apgabaltiesas atzītajam, ka rajona tiesa izdevumus par narkotisko vielu ietekmes konstatēšanai veiktajām medicīniskajām pārbaudēm ir piedzinusi nepamatoti. Apgabaltiesa savu atzinumu kļūdaini pamatojusi ar judikatūru. Atbilstoši tai, ja procesa virzītājs, izpildot Kriminālprocesa likuma 126.panta otrajā daļā noteikto pierādīšanas pienākumu, alkohola ietekmes konstatēšanai apsūdzētajam ir noteicis ekspertīzi, tās veikšanas izdevumi no apsūdzētā nav piedzenami (Senāta 2023.gada [..] lēmums lietā Nr.SKK-[K]/2023, ECLI:LV:AT:2023:[..]). Atsaucoties uz šo judikatūru, apgabaltiesa nav ņēmusi vērā, ka izskatāmajā lietā ir atšķirīgi apstākļi, jo nav veikta ekspertīze, bet gan medicīniskā pārbaude. 

Senāta lēmums lietā Nr.SKK-232/2024 (11370030922). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI