E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32802
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Amata likvidācijas gadījumā darbiniekam uzteikums nav jāraksta

J
jautā:
28. maijā, 2024
Vija

Labdien! No 01.07.2024. vidusskola tiek reorganizēta par pamatskolu. Mana štata vieta (direktora vietnieks mācību un audzināšanas darbā 8.12. kl.) netiek saglabāta. Vai varu prasīt kompensāciju no darba devēja par nostrādātajiem gadiem, rakstot iesniegumu par darba attiecību izbeigšanu, pamatojoties uz iepriekš minētajiem faktiem?

A
atbild:
31. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka uzteikums neparedz pienākumu darba devējam izmaksāt atlaišanas pabalstu par iestādē nostrādāto laiku. Tādējādi jums nebūtu ieteicams pašai rakstīt uzteikumu.  

Atlaišanas pabalsta izmaksas gadījumi un apmēri valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem ir noteikti Valsts un pašvaldību institūciju atlīdzības likuma 17.pantā. Saskaņā ar Atlīdzības likuma 17. panta pirmajā prim daļā noteikto atlaišanas pabalstu amatpersonai (darbiniekam), kuru nodarbina saskaņā ar Darba likumu, izmaksā šā panta pirmās daļas 1., 2., 3. vai 4.punktā noteiktajā apmērā un ievērojot šā panta otrās un ceturtās daļas noteikumus, ja darba līgums tiek uzteikts šā panta pirmajā daļā minētajos gadījumos (tajā skaitā, ja ar amatpersonu (darbinieku tiek izbeigtas amata (dienesta, darba) attiecības sakarā ar amatpersonu (darbinieku) skaita samazināšanu) vai pamatojoties uz Darba likuma 100. panta piekto daļu, 101. panta pirmās daļas 6. vai 11.punktu.

Savukārt Atlīdzības likuma 17. panta trešajā daļā noteikts papildu nosacījums, kad atlaišanas pabalstu neizmaksā - ja amatpersonai (darbiniekam), kuru atbrīvo no amata (dienesta, darba), pamatojoties uz šā panta pirmajā daļā minēto, piedāvā nodibināt vai turpināt amata (dienesta, darba) pienākumu izpildi tajā pašā vai citā institūcijā un ja amatpersona (darbinieks) šim piedāvājumam piekrīt.

Proti, ja darba devējs piedāvā darbiniekam turpināt vai nodibināt darba pienākumu izpildi tajā pašā vai arī citā institūcijā, un darbinieks šim piedāvājumam piekrīt, atlaišanas pabalsts darbiniekam nav izmaksājams, jo minētajos apstākļos nav konstatējams nodarbinātības zaudējums – uzteiktais darbs tiek turpināts tajā pašā vai arī citā institūcijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas