E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21159
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
83
1
83

Kā reģistrēties par pašnodarbināto

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2020
Aiga

Labvakar! Kā piereģistrēties par pašnodarbinātu personu? Kas tieši tam ir vajadzīgs? Vai ir vajadzīgs kases aparāts? Kādi nodokļi jāmaksā pašnodarbinātajai personai?

A
atbild:
16. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pirms saimnieciskās darbības (pašnodarbinātības) sākšanas jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā. Reģistrējoties ir jānorāda pamatdarbības veids (NACE2). Saimniecisko darbību var reģistrēt VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Dokumenti” – “No veidlapas” – “Nodokļu maksātāju reģistrācijas un datu izmaiņu veidlapas” – “Nodokļu maksātāja (fiziskas personas) reģistrācija”; kā arī klātienē klientu apkalpošanas centrā, uzrādot pasi vai personas apliecību (eID) un aizpildot nodokļu maksātāja reģistrācijas lapu.

Ja plānots samaksu par savu preci vai sniegtajiem pakalpojumiem saņemt skaidrā naudā vai norēķinoties ar bankas karti, ir jāreģistrē elektroniskais kases aparāts. Tikai atsevišķos gadījumos par skaidras naudas darījumiem var izsniegt VID reģistrētu kvīti.

Jebkuram uzņēmējam neatkarīgi no izvēlētās uzņēmējdarbības formas sadarbībā ar VID ir jāizmanto EDS. Elektroniskās deklarēšanas sistēmā iesniedz nodokļu deklarācijas un pārskatus.

Infomāciju par nodokļiem, grāmatvedību un citiem jautājumiem varat uzzināt VID tīmekļa vietnē materiālu kopās: “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem” un “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Pašnodarbināta persona maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli – iesniedzot gada ienākumu deklarāciju un reizi ceturksnī veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – atkarībā no mēnesī gūtā ienākuma apmēra. Ja ienākums mēnesī ir mazāks par minimālo algu valstī, tad obligātās iemaksas ir tikai 5% (pensiju apdrošināšanai). Ja ienākums ir minimālās algas apmērā vai lielāks, tad jāveic iemaksas (32,15%) vismaz no minimālās algas. Taču tad no summas virs 430 eiro jāmaksā 5% pensiju apdrošināšanai. Iemaksas var veikt arī no visa mēneša ienākuma.

Labs saturs
83
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas