E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32187
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Saistību noilgums

J
jautā:
22. martā, 2024
Natalija

Dzīvokļu īpašnieku kopība un zemes īpašnieks: kāds ir noilgums zemes nomas maksai? Dzīvokļu īpašnieku kopība un atsevišķais dzīvokļu īpašnieks: kāds ir parādu noilgums? Dzīvokļu īpašnieku kopība un dzīvokļa īpašnieks (juridiskā persona): kāds ir noilgums par parādiem komunālajiem pakalpojumiem?

A
atbild:
03. maijā, 2024

Saskaņā ar Komerclikuma 1. panta otro daļu komercdarbība ir atklāta saimnieciskā darbība, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants. Komercdarbība ir viens no uzņēmējdarbības veidiem. 

Tā kā nomai (tai skaitā nomai, kas izveidojas vai pamatojas ar normatīvajiem aktiem) ir komercdarbības pazīmes un peļņas gūšanas nolūks, tad Komerclikuma 406. pants paredz, ka zemes nomas maksas noilgums iestājas triju gadu laikā no saistību iestāšanās brīža. 

Dzīvokļu īpašnieku kopības prasības pret atsevišķo dzīvokļa īpašnieku, kā to paredz Civillikuma 1895. pants, noilgst desmit gadu laikā, ja vien prasījuma pamatā nav dzīvokļu īpašnieku kopības komerciālas dabas prasījums.  

Komunālo pakalpojumu parādu piedziņas prasījums, ja prasītājs ir dzīvokļu īpašnieku kopība, noilgst desmit gadu laikā (Civillikuma 1895. pants).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas