E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32648
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Parādu piedziņa no nepilngadīgajiem

J
jautā:
13. maijā, 2024
Līga

Labdien! Manam nepilngadīgajam bērnam SIA Julianus Inkasso Latvija (parādu piedziņas kompānija) nepārtraukti sūta vēstules par naudas līdzekļu piedziņu saistībā ar nomas skūtera izmantošanu, kas it kā ir bojāts. Sazinoties ar kompāniju, tika izskaidrota situācija, ka bērns nav veicis bojājumus, ko pierāda materiālos redzamie attēli, jo tie ir no divām dažādām ierīcēm, kā arī nepilnu divu minūšu braucienā bojājumi nav veikti. Piedziņas uzņēmuma pārstāve minēja, ka viņiem nav likumīgu tiesību piedzīt naudas līdzekļus no nepilngadīgas personas, kā arī tā nedrīkst ierosināt piedziņas lietu. Viņa norādīja, ka par to informēs piedziņas iesniedzēju un lietu nosūtīs atpakaļ ar piezīmi, ka nedrīkst ierosināt piedziņu nepilngadīgai personai. Tomēr e-pasta vēstules tiek sūtītas ar aicinājumu veikt parāda nomaksu, savukārt, atbildot uz saņemtajām vēstulēm un atgādinot telefonsarunā minētos faktus, atbildes netiek saņemtas. Vai parādu piedzinēju kompānijas drīkst nepilngadīgai personai veikt piedziņu? Vai tad, kad bērns sasniegs pilngadību, viņam tiks radītas nelabvēlīgas sekas? Vai šajā lietā var vērst piedziņu pret personu, kad tiks sasniegta pilngadība, ja piedziņa uzsākta, esot nepilngadīgam? Ar cieņu.

A
atbild:
13. jūnijā, 2024

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa sniedz šādu atbildi: “Atbilstoši Civillikuma 177. pantam līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Ja vien vecākiem nav pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības, nepilngadīgas personas mantiskajās un personīgajās lietās pārstāv vecāki, kuri arī finansiāli atbild par saviem bērniem. 

Ņemot vērā pieejamo informāciju, aicinām vecākus rīkoties, lai pierādītu bērna nevainīgumu, nepieciešamības gadījumā piesaistot arī speciālistus, piemēram, juristu. Vecākiem ir svarīgi pārstāvēt bērnu, jo civiltiesiskajos strīdos noilgums ir 10 gadi un pastāv iespējamība, ka bērnam pēc pilngadības sasniegšanas būs jāsedz finansiālie zaudējumi, ja vecāki līdz tam neko nedarīs, lai pierādītu pretējo.” 

Bērnu aizsardzības centrs norāda, ka saskaņā ar Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 4. panta pirmajā daļā noteikto šā likuma ievērošanu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Ievērojot minēto, Bērnu aizsardzības centrs aicina par jautājumā aprakstīto situāciju sazināties ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas