E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32973
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja parāds pieaug pēc sprieduma stāšanās spēkā

J
jautā:
14. jūnijā, 2024
Jānis

Nopirku dzīvokli izsolē, un izrādījās, ka ar īrniekiem, kurus pirmā tiesa atstāja dzīvot. Tad cēlu tiesā nākamo prasību, ka īres maksa ir nesamērīgi maza, tagad ir spriedums maksāt jauno īres maksu. Pēc sprieduma stāšanās spēkā aprīlī īrnieki nav veikuši nevienu maksājumu, kā arī nav atlīdzinājuši tiesas izdevumus. Zinu, ka tiesas izdevumus nodošu piedziņai ZTI, bet kā ar nesamaksāto īres maksu un komunālajiem maksājumiem? Vai varu tos katru mēnesi nodot ZTI? Spriedumā noteiktā īres maksas peļņas daļa, kas pienākas prasītājam par dzīvokļa īri, ir 150 eiro – 20,19 eiro = 129,81 eiro. Vai katru reizi jāvēršas tiesā ar prasību tos piedzīt un tad pie ZTI? Vai var vērsties pie notāra, ja ir spriedums?

A
atbild:
28. jūnijā, 2024
Olga Lauva
juriste

Ja jūsu rīcībā ir spēkā stājies tiesas spriedums par naudas summas piedziņu, tai skaitā tiesas izdevumiem, un parādnieks labprātīgi nepilda tiesas spriedumu, jums ir jāvēršas tiesā ar rakstveida lūgumu par izpildu raksta izsniegšanu un pēc tam pie zvērināta tiesu izpildītāja, kurš likumā noteiktajā kārtībā varēs veikt darbības parāda piespiedu piedziņai. 

Zvērināts tiesu izpildītājs var piedzīt tikai tos izdevumus, kas ir noteikti tiesas spriedumā.  

Pastāvot apstākļiem, ka civillieta ir izskatīta tiesā un tiesas spriedums par parāda piedziņu ir stājies likumīgā spēkā, jau izskatītajā civillietā nav iespējams palielināt parāda summu, kā arī papildus prasīt tiesāšanās izdevumus, kas netika piedzīti ar tiesas spriedumu jau izskatītajā lietā.  

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 41. panta pirmo daļu pusei, kuras labā taisīts spriedums, tiesa piespriež no otras puses visus tās samaksātos tiesas izdevumus. Savukārt Civilprocesa likuma 44. panta otrajā daļā paredzēts, ka ar lietas vešanu saistītos izdevumus piespriež no atbildētāja par labu prasītājam, ja viņa prasījums ir apmierināts pilnīgi vai daļēji [..]. 

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 1. pantu katrai fiziskajai un juridiskajai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā. 

Līdz ar to, ja ir izveidojies jauns parāds, jums jāvēršas tiesā ar jaunu prasības pieteikumu, lūdzot piedzīt parādu konkrētā apmērā, un jāmaksā piedzenamās summas likumā noteiktā valsts nodeva un tiesāšanās izdevumi. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas