E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31985
Lasīšanai: 2 minūtes

Nosakot piederību amatu saimei, ņem vērā amata pienākumus

J
jautā:
06. martā, 2024
Ģints

Labdien! Vēlējos precizēt kurā amatu saimē un mēnešalgu grupā pašvaldībās ietilpst jaunatnes darbinieks. 
Vai tas katrā pašvaldībā var būt citādi? Izpētot informāciju par kopējo situāciju Latvijā, secināju, ka gan jaunatnes darbiniekiem, gan jaunatnes lietu speciālistiem ar vienādu slodzi ir krasi atšķirīgs algas apmērs. 
Vai var būt situācijas, ka pašvaldības var savā veidā neievērot likumā atrunātās amatu grupas un saimes un citādi interpretēt tām piemērojamo algas apjomu? Skatījušo informāciju un pielikumu Nr. 1, kur nav atsevišķi izdalīts jaunatnes darbinieku vai jaunatnes speciālistu amats. Pie kuras grupas šie amati ir pieskaitāmi, un kas to nosaka? Pie kā darbiniekam pašvaldībā būtu jāvēršas, lai norādītu uz šo situāciju? 

A
atbild:
15. martā, 2024

Amata nosaukums “jaunatnes darbinieks, jaunatnes lietu speciālists” pats par sevi neliecina par amata atbilstību vienai vai otrai amatu saimei. Noteicošie ir amatā veicamie pienākumi.  

Klasificējot amatus, izvēlas to amatu saimi un līmeni, kura apraksts visprecīzāk atbilst konkrētajā amata vai darba aprakstā minētajiem pamatpienākumiem. Ja šī darbinieka amatā veicamie pamatpienākumi (vairāk nekā 50% no tiem) ir saistīti ar jaunatnes politikas plānošanu, tad amats ir iekļaujams politikas plānošanas saimē (37. saime), savukārt, ja noteicošie ir jaunatnes politikas īstenošanas pienākumi, tad amats iekļaujams politikas ieviešanas saimē (36. saime). 

Mēnešalgas grupa konkrētajam amatam izriet no tam piemērotās amatu klasifikācijas (saimes (apakšsaimes) un līmeņa), taču precīzu mēnešalgas apmēru nosaka katra pašvaldība atbilstoši savai darba samaksas sistēmai. Tas nozīmē, ka ikviena pašvaldība izstrādā savu darba samaksas sistēmu, tai skaitā mēnešalgu skalu, ņemot vērā sev pieejamos resursus, kā arī definē kritērijus individuālo mēnešalgu noteikšanai (mēnešalgu skalas ietvaros). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas