E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31832
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā atteikties no atkritumu apsaimniekošanas līguma

J
jautā:
14. februārī, 2024
Juris

Kā pēc likuma var atteikties no atkritumu apsaimniekošanas līguma, ja privātmājā dzīvojošais un deklarētais pusbrālis atsakās līgumu pārslēgt uz sava vārda? Pēc mātes nāves es līgumu noslēdzu uz sava vārda, kaut mājā uzturējos vien dažas dienas vasarā. Tagad, pasliktinoties attiecībām ar brāli, mājā neesmu bijis vairāk par gadu. Es dzīvoju citā novadā, kur arī maksāju par atkritumiem. Paldies!

A
atbild:
15. februārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 16. panta pirmās daļas 1. punkts noteic, ka atkritumu radītājiem ir pienākums slēgt līgumu ar pašvaldības izvēlēto atkritumu apsaimniekotāju. Atkritumu sākotnējam radītājam vai valdītājam ir pienākums noslēgt atsevišķu līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju par katrā nekustamajā īpašumā radīto atkritumu apsaimniekošanu. Nekustamajā īpašumā var tikt radīts atšķirīgs atkritumu daudzums atkarībā no īpašuma izmantošanas veida (piemēram, dzīvoklis, privātmāja, zemes gabals dārzkopības kooperatīvā, garāža), tādējādi arī katrā nekustamajā īpašumā var būt atšķirīgs atkritumu izvešanas biežums.

Tātad līgums par atkritumu apsaimniekošanu jāslēdz katram īpašumam, kurā tiek radīti atkritumi.

Lai atteiktos no atkritumu apsaimniekošanas līguma, jums par to ir jāinformē savs atkritumu apsaimniekotājs, argumentējot, ka īpašums jums nepieder un jūs tur nedzīvojat.

Savukārt likuma 43. panta pirmā daļa nosaka: par sadzīves atkritumu radītāja vai valdītāja nepiedalīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām (viena soda vienība – pieci eiro), bet juridiskajai personai – no piecdesmit līdz trīssimt naudas soda vienībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas