E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31809
Lasīšanai: 7 minūtes
1
1

Ja grib veikt komercdarbību

J
jautā:
13. februārī, 2024
Marija

Labdien! Man ir jautājums par to, vai drīkst pārpārdot dažādas kustamās lietas (iegādājos par lētāku naudu un pārdodu dārgāk)? Kā tas pareizi būtu jāreģistrē, un vai man būtu jānorāda, no kurienes šī lieta ir nākusi?

A
atbild:
19. februārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Edgars Golts, zvērināts advokāts, Biznesa augstskolas “Turība” Juridiskās fakultātes vieslektors

No jautājuma izriet, ka jautātājs vēlas regulāri gūt ienākumus, turklāt ar peļņu. Atbilde sadalāma divās daļās. Ir jāizšķiras nevis par to, vai veikt vai neveikt komercdarbību, bet gan par to, vai reģistrēties kā komersantam vai pašnodarbinātajai personai.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka saimnieciskā darbība jāreģistrē obligāti (vai jādibina komersants), ja tiek izpildīts vismaz viens no trim kritērijiem:

  • darījumi ir regulāri un sistemātiski (trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados);
  • ieņēmumi no darījumiem pārsniedz 14 229 eiro gadā, izņemot gadījumus, kad ieņēmumi gūti no personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu – pārdošanas (atsavināšanas);
  • darbības ekonomiskā būtība vai īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

No jautājuma saprotams, ka jautātājam ir jādibina komersants vai jāreģistrē saimnieciskā darbība.

Tādu komercdarbību, ko veic pati persona, nedibinot komersantu, sauc par saimniecisko darbību. Pirms šādas darbības uzsākšanas to reģistrē Valsts ieņēmumu dienestā (VID), bet tā nav jāreģistrē Uzņēmumu reģistrā. Saimnieciskās darbības veikšanai var izvēlēties vienu no četriem nodokļu režīmiem:

1. Vispārēja nodokļu maksāšanas kārtība, kurā persona maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas (VSAOI). Šajā gadījumā ir jākārto grāmatvedība un reizi gadā VID jāiesniedz gada ienākuma deklarācija. IIN likmi aprēķina no kopējiem gada ar nodokli apliekamajiem ienākumiem. Kopējos ienākumos ieskaita ne tikai saimnieciskās darbības ienākumus, kuri veidojas no starpības starp saimnieciskās darbības ieņēmumiem un izdevumiem, bet arī citur gūtos ienākumus.

Pirms aprēķina IIN no kopējiem ienākumiem, atņem to daļu, kurai nodokli nepiemēro (nepaliekamo minimumu) un nodokļu atvieglojumus. IIN likmes ir progresīvas. Likmes lielums ir atkarīgs no ienākuma lieluma, piemēram, ienākumiem līdz 20 004 eiro likme ir 20%. Lielākiem ienākumiem likme ir 23% vai pat 31%. Attiecīgi VSAOI likme ir 31,07% (atšķirīgas likmes tiek piemērotas vecuma pensija saņēmējiem un nekustamā īpašuma apsaimniekotājiem). Šo obligāto maksājumu veic, ja saimnieciskās darbības ienākumi pārsniedz 700 eiro mēnesī, tad vismaz no 700 eiro jāmaksā VSAOI, bet no pārējās ienākuma daļas iemaksas pensiju apdrošināšanai. Iemaksu likme papildus VSAOI par ceturksni jāveic 10% apmērā no tās ienākuma daļas, no kuras netiek maksātas pamata VSAOI.

2. Mikrouzņēmumu nodoklis. Šajā režīmā pašnodarbinātais maksā mikrouzņēmumu nodokli (MUN). Vispārējā gadījumā ir jākārto grāmatvedība, uzskaitot ieņēmumus un ar to gūšanu saistītos izdevumus. Reizi ceturksnī jāiesniedz VID MUN maksātāja deklarācija. MUN maksā no saimnieciskās darbības ieņēmumiem, no kuriem neatskaita izdevumus. MUN likme ir 25% neatkarīgi no apgrozījuma apjoma. Jāzina, ka MUN nevar izmantot pievienotās vērtības maksātāji un to vienlaikus nevar maksāt saimnieciskās darbības veicējs, kas jau maksā IIN vispārējā kārtībā, vai samazinātās patentmaksas maksātājs.

3. Samazinātā patentmaksa ir valsts noteikts fiksēts maksājums, ko maksā par pusgadu vai gadu. Nav jākārto grāmatvedība, bet ir jāuzskaita saimnieciskajā darbībā gūtie ienākumi. Par to nav jāiesniedz gada ienākuma deklarācija. Tomēr pastāv ierobežojumi. Patentmaksu var izmantot pensionāri (arī tie, kas pensionējušies priekšlaicīgi) un cilvēki, kuriem ir noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte, ja viņi saimniecisko darbību veic jomās, kurās drīkst izmantot samazināto patentmaksu (ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība, apģērbu un apavu izgatavošana un labošana, pulksteņu un slēdzeņu labošana, kā arī citi sadzīves pakalpojumi, amatniecības izstrādājumu izgatavošana, floristika, privātie mājsaimniecības pakalpojumi, mājas aprūpes pakalpojumi).

4. Paziņotā (nereģistrētā) saimnieciskā darbība ir atvieglots nodokļa nomaksas režīms cilvēkiem, kuri gūst ienākumus no īpašuma noteiktos darbības veidos (iznomāšana vai izīrēšana, īres tiesību pārdošana, lietu tālāka nodošana apakšnomniekam vai apakšīrniekam, kustamās mantas iznomāšana vai atsavināšana, samaksa par dabas resursu izmantošanu vai tās aprobežojumiem) un kuriem nav būtisku saimnieciskās darbības izdevumu.

Ņemot vērā iepriekšminēto, jautātājs var izmantot tikai pirmos divus nodokļu maksāšanas režīmus.

Viņam jāreģistrējas Komercreģistrā kā individuālajam komersantam tad, ja viņš kā fiziska persona veic saimniecisko darbību un:

  • ja gada apgrozījums no saimnieciskās darbības pārsniedz 284 600 eiro;
  • ja gada apgrozījums no saimnieciskās darbības pārsniedz 28 500 eiro, un ja saimnieciskajai darbībai vienlaikus nodarbina vairāk nekā piecus darbiniekus;
  • ja saimnieciskā darbība atbilst komercaģenta darbībai;
  • ja saimnieciskā darbība atbilst māklera darbībai.

Jautātājs var izvēlēties saimnieciskās darbības veidu un plānotā apgrozījuma citu saimnieciskās darbības reģistrācijas formu, kā arī valstij maksājamo nodokļu veidu, apmēru un to administrēšanas kārtību. Visiem, kuri veic jebkāda veida komercdarbību, ir saistošas  Grāmatvedības likuma prasības. Likuma normas noteic, ka komercsabiedrībām grāmatvedība ir jāuztic kārtot grāmatvedības jautājumos kompetentai personai.

Komersanti ir individuālie komersanti un komercsabiedrības, kurus reģistrē Komercreģistrā Uzņēmumu reģistrā. Komersantiem ir saistošs uzņēmuma ienākuma nodoklis (20%); iedzīvotāju ienākuma nodoklis (tostarp arī algas nodoklis 20% vai 23%) un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme (darba ņēmējs tiek apdrošināts visiem sociālās apdrošināšanas veidiem, likme ir 34,09%, no kuriem 23,59% maksā darba devējs un 10,50% – darba ņēmējs).

Ja darījumu (ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekamo) kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā pārsniedz 50 000 eiro vai ir veikti darījumi ar Eiropas Savienības dalībvalstu nodokļu maksātājiem, tad jāreģistrējas par PVN maksātāju reģistrā. PVN maksātāju reģistrā var reģistrēties, arī uzsākot savu komercdarbību un nesasniedzot Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteikto slieksni. Reģistrēšanās par PVN maksātāju nav atkarīga no tā, vai esat fiziska persona – saimnieciskās darbības veicējs vai komersants. PVN pamatlikme Latvijā ir 21%, taču atsevišķām preču un pakalpojumu grupām ir noteikta arī samazinātā PVN likme.

Jānorāda, ka normatīvie akti neaizliedz pārpārdot dažādas kustamās lietas.

Vairāk par komercdarbību var izlasīt publikācijā “Saimnieciskās darbības veicēja nodokļu režīmi” vai VID tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas