E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30977
Lasīšanai: 5 minūtes

Sods par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu un citi jautājumi noteikti likumā

J
jautā:
14. novembrī, 2023
Valka

Labdien! Kāds sods ir paredzēts par nepareizu valsts amatpersonas deklarācijas iesniegšanu un neiesniegšanu? Kādos gadījumos, beidzot darbu valsts amatpersonas amatā, deklarācija nav jāiesniedz? Cik ilgs ir termiņš, par kuru var sūdzēties, ka nav iesniegta deklarācija? Kam/kur par to var sūdzēties?

A
atbild:
17. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 32. panta pirmajā un otrajā daļā noteikto:

(1) Par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu noteiktajā termiņā, deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu vai par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā piemēro naudas sodu līdz trīsdesmit naudas soda vienībām.

(2) Par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā attiecībā uz valsts amatpersonas mantu, darījumiem, finanšu instrumentiem, parādsaistībām, aizdevumiem, skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumiem vai citiem ienākumiem, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, vai par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu pēc tās valsts institūcijas brīdinājuma, kura ir tiesīga pieprasīt šādas deklarācijas iesniegšanu, piemēro naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, nosakot valsts amatpersonas tiesību izmantošanas aizliegumu līdz diviem gadiem vai bez tā.

Gadījumos, kad valsts amatpersona turpina pildīt citu valsts amatpersonas amatu vai stājas jaunā valsts amatpersonas amatā (ja periods starp viena valsts amatpersonas amata pildīšanas izbeigšanu līdz stāšanos jaunā valsts amatpersonas amatā nav ilgāks par diviem mēnešiem), valsts amatpersonas deklarācija, kuru iesniedz, stājoties amatā, un valsts amatpersonas deklarācija, kuru iesniedz, beidzot pildīt amata pienākumus, nav jāiesniedz. Ja persona vienlaikus ieņem divus vai vairākus valsts amatpersonas amatus un beidz pildīt vienu no vairākiem ieņemtajiem valsts amatpersonas amatiem, bet turpina pildīt citus valsts amatpersonas amatus, nav jāiesniedz deklarācija, kuru iesniedz, beidzot pildīt amata pienākumus.

Deklarāciju iesniegšanas termiņi

Deklarāciju, stājoties amatā, iesniedz mēneša laikā no dienas, kad pieņemts lēmums par personas iecelšanu, ievēlēšanu vai apstiprināšanu valsts amatpersonas amatā vai saskaņā ar likumu ir sācies Saeimas vai pašvaldības domes deputāta pilnvaru laiks.

Kārtējā gada deklarāciju iesniedz ik gadu no 15. februāra līdz 1. aprīlim.

Deklarāciju, kuru iesniedz, beidzot pildīt amata pienākumus, iesniedz divu mēnešu laikā no amata pienākumu pildīšanas pēdējās dienas. Šī deklarācija ir jāiesniedz, ja persona valsts amatpersonas amatu ir ieņēmusi ilgāk par trim mēnešiem.

Deklarācija, kuru iesniedz, beidzot pildīt amata pienākumus, un deklarācija, kuru iesniedz, stājoties amatā, nav jāiesniedz, ja valsts amatpersona: turpina pildīt citu valsts amatpersonas amatu; stājas jaunā valsts amatpersonas amatā un periods, kas sākas, izbeidzot viena valsts amatpersonas amata pienākumu pildīšanu, un beidzas ar stāšanos jaunā valsts amatpersonas amatā, nav ilgāks par diviem mēnešiem.

Deklarāciju, kuru iesniedz pēc tam, kad amata pienākumu pildīšana ir izbeigta, ir pienākums iesniegt Valsts prezidentam, Saeimas deputātiem, Ministru prezidentam, Ministru prezidenta biedram, ministriem, īpašu uzdevumu ministriem un parlamentārajiem sekretāriem, pašvaldību domju priekšsēdētājiem un pašvaldību izpilddirektoriem, ja minētajos amatos ir nostrādāts ilgāk par trim mēnešiem.

Deklarāciju, kuru iesniedz par pirmo gadu pēc amata pienākumu pildīšanas izbeigšanas, iesniedz ne vēlāk kā 15. mēneša pēdējā dienā, skaitot no dienas, kad valsts amatpersona pārtraukusi pildīt amata pienākumus.

Deklarāciju, kuru iesniedz par otro gadu pēc amata pienākumu pildīšanas izbeigšanas, iesniedz ne vēlāk kā 27. mēneša pēdējā dienā, skaitot no dienas, kad valsts amatpersona pārtraukusi pildīt amata pienākumus.

Deklarāciju var precizēt, pamatojot precizējumu ne vēlāk kā mēneša laikā pēc deklarācijas publiskojamās daļas publiskošanas Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē.

Valsts prezidenta, Saeimas deputātu, Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministru, īpašu uzdevumu ministru, parlamentāro sekretāru un republikas pilsētu domju deputātu deklarācijās norādītos publiskojamos datus VID publisko ne vēlāk kā mēneša laikā, bet pārējos valsts amatpersonu deklarācijās norādītos publiskojamos datus – ne vēlāk kā triju mēnešu laikā pēc to iesniegšanas VID.

Informācija par amatpersonu deklarācijām, kā arī detalizēta ar deklarācijām saistītā informācija ir izklāstīta Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē, sadaļā “Valsts amatpersonām”.

Par valsts amatpersonu deklarāciju aizpildīšanu, iesniegšanu vai precizēšanu jāvēršas VID Nodokļu pārvaldes Valsts amatpersonu datu administrēšanas daļā. Kontaktinformācija atrodama VID tīmekļvietnē www.vid.gov.lv, sadaļā “Valsts amatpersonām” – “Kontakti” (Valsts amatpersonām | Valsts ieņēmumu dienests (vid.gov.lv)).

Likuma izpildi kontrolē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kā arī citas valsts institūcijas un valsts amatpersonas atbilstoši šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas