E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30961
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai

J
jautā:
13. novembrī, 2023
Inguna Andžāne

Labdien! Lūdzu sniegt precizējumu jautājumam Nr. 30905 par dzīvokļu īpašnieku dibinātās biedrības valdes darbību! Pašreizējās biedrības biedri ir dzīvokļu īpašnieki, noslēgt līgumu ar citu pārvaldnieku nav iespējams. Mūsu mājai ir apsaimniekošanas līgums ar SIA “NĪA Nami”, bet bez biedrības valdes akcepta apsaimniekotājs nevar rīkoties. Biedrības valde neinformē dzīvokļu īpašniekus par mājas lietām, neatbild uz iesniegumiem. Konkrēti manā gadījumā valde neatbildēja uz atkārtotiem iesniegumiem (pie mājas aug koks, kas bojā tās pamatus un fasādi), arī apsaimniekotājs neatbildēja, problēmu nenovērsa. Paldies!

A
atbild:
21. novembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Tātad par koku un tā ietekmi uz mājas fasādi un pamatiem ir jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas kārtību nosaka likuma 18. pants.

Kas attiecas uz biedrību, to dibina tāpēc, lai labāk varētu pārvaldīt māju, lai tā būtu subjekts, kas reģistrēts Uzņēmumu reģistrā un var pārstāvēt dzīvokļu īpašnieku kopību uz pilnvarojuma pamata, iepriekš LV portāla skaidrojumā “Dzīvokļu īpašnieku biedrība un dzīvokļu īpašnieku kopība – kas un par ko lemj” ir norādījis zvērināts advokāts Jānis Lapsa.

Savukārt Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants noteic, ka mājas lieta iekārtojama par ikvienu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, kā arī norāda, kādus dokumentus vai informāciju mājas lietas kārtotājs ietver mājas lietā. Ikviens dzīvojamās mājas īpašnieks, kura īpašumtiesības ir reģistrētas zemesgrāmatā, var iepazīties ar mājas lietu būvniecības informācijas sistēmā (BIS).

Vairāk par informāciju, kas atrodama BIS, varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Kā mājas lietas kārtot elektroniski”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas