E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31791
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ceļa servitūts un nekustamais īpašums

J
jautā:
12. februārī, 2024
Arnis

Starp manu un kaimiņa īpašumu uz robežas atrodas ceļš, pa kuru trešais saimnieks var nokļūt līdz savam īpašumam. Pēc topogrāfijas spriežot, mūsu īpašumi savstarpēji saskaras pa ceļa asi. Tātad ceļš ir apgrūtinājums vai servitūts. Vai saprotu pareizi, ka ar kaimiņu maksājam nodokli par attiecīgo mums piederošo zemesgabalu, kuru trešais kaimiņš izmanto kā ceļu piekļuvei savam īpašumam? Ja tā ir, kas jādara, lai nebūtu katru gadu jāmaksā nodoklis par mums nevajadzīgu ceļu? Vai varam to pārdot kaimiņam? Varbūt iespējams cits risinājums? Cik tas ir likumīgi iekasēt nodokli no mums, nevis no ceļa patiesā lietotāja?

A
atbild:
13. februārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1130. pants nosaka: “Servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemesgabalam par labu.”

Ceļa servitūts ir spēkā tikai tad, ja tas ir ierakstīts zemesgrāmatā.

Servitūts nodibināms tikai tad, ja tas objektīvi nepieciešams valdošajam īpašumam, nevis tādēļ, lai radītu ērtības valdošā nekustamā īpašuma īpašniekam.

Civillikuma 1151. pants nosaka: “Ja servitūta izlietošanai vajadzīgs uzturēt un izlabot kalpojošo lietu, tad tas jādara servitūta izlietotājam.”

Jebkurš nekustamā īpašuma apgrūtinājums, arī servitūts, samazina īpašuma vērtību, iepriekš LV portālā ir skaidrojis zvērināts advokāts Imants Muižnieks.

Ceļa servitūta esamību ņem vērā apgrūtinātā zemesgabala kadastrālās vērtības aprēķinā, kuru nosaka saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 18. februāra noteikumu Nr. 103 “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi” prasībām, t. i., ceļa servitūts samazina gan dzīvojamās un pārējās apbūves zemes, gan lauku zemes kadastrālo vērtību. Savukārt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi nosaka pēc nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tas nozīmē, ka īpašumam, kuram ir apgrūtinājums – ceļa servitūts –, NĪN likme ir zemāka.

Jūsu gadījumā risinājumi var būt dažādi, bet par tiem jāvienojas ar kaimiņu sarunu ceļā. Pieļauju, ka iespējama ceļa servitūta pārdošana. Tāpat, iespējams, varat vienoties par NĪN daļas atmaksu.

Potenciālie risinājumi ir aprakstīti LV portāla publikācijā “Ceļa servitūts – izplatītākie strīdi, un kā tos risināt”.

Lai situāciju izprastu pilnībā, ar visiem dokumentiem būtu ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas