E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32880
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Ēkas būvēšana kopīpašumā pieļaujama tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu

J
jautā:
05. jūnijā, 2024
Peteris

Kā ierakstīt jaunbūvi zemesgrāmatā? Jaunbūve atrodas uz kopīpašuma zemes, daļas, kurai ir noteikta lietošanas kārtība. Citi kopīpašnieki pieprasa naudu (samērā lielu), lai es saņemtu atļauju ierakstīt jaunbūvi zemesgrāmatā. 

A
atbild:
07. jūnijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Ja zeme atrodas kopīpašumā, uz to ir attiecināms Civillikuma 1068. pants. Panta pirmā daļa paredz: rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus. Tātad neviens kopīpašnieks nav tiesīgs patstāvīgi rīkoties ar kopīpašumu, tai skaitā to apbūvēt, ja vien nav saņemta 100% pārējo kopīpašnieku piekrišana. Ja tiek pārkāpts minētais nosacījums, pārējie kopīpašnieki ir tiesīgi prasīt ēkas demontēšanu, zaudējumu atlīdzināšanu u. tml.   

Lai efektīvāk pārvaldītu kopīpašumu un iegūtu zināmu neatkarību no pārējiem kopīpašniekiem, praksē kopīpašnieki bieži savstarpēji slēdz kopīpašuma dalītās lietošanas līgumu. Kaut arī kopīpašuma statuss nekādi nemainās, kopīpašnieki ar attiecīgo līgumu var vienoties –, kura kopīpašnieka atsevišķā lietošanā tiks nodota konkrēta kopīpašumā esošā zeme vai ēkas daļa, telpas u. tml.  

Jūsu gadījumā, cik noprotams no apraksta, kopīpašnieki ir vienojušies par kopīpašuma dalīto lietošanu. Kopīpašuma dalītās lietošanas līgumi pēc to satura var būt atšķirīgi. Lai noskaidrotu jūsu tiesības atsevišķajā lietošanā esošajā zemesgabalā būvēt ēku, nepieciešams analizēt konkrētā līguma saturu. Ja ēkas būvēšana ir notikusi saskaņā ar noslēgtā kopīpašuma dalītās lietošanas līguma nosacījumiem, tad ēkas reģistrēšanai zemesgrāmatā pārējiem kopīpašniekiem nav tiesiska pamata likt jums šķēršļus, kā arī pieprasīt papildu maksu. Ja kopīpašuma lietošanas nosacījumi ir pārkāpti, domstarpības ar pārējiem kopīpašniekiem risināmas saskaņā ar Civillikuma 1068. pantu. Tostarp iespējama vienošanās, kas paredz naudas kompensācijas izmaksu pārējiem kopīpašniekiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas