E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33411
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Dāvinājuma līguma atsaukšana

J
jautā:
24. jūlijā, 2024
Mareks

Labdien! Kur var atrast pilnvaras paraugu, lai atteiktos no dāvinājuma līguma? Paldies! 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

No jūsu jautājuma nav viennozīmīgi saprotams, vai esat konkrētā dāvinājuma līguma viena no pusēm, t. i., dāvinātājs vai apdāvinātais, kas ir domāts ar “atteikšanos no līguma” un vai tas jau ir noslēgts.  

Vispārīgi jānorāda, ka dāvinājuma līgums pēc savas būtības ir divpusējs līgums, tādēļ tā noslēgšanai nepieciešama abu darījuma pušu piekrišana. Proti, dāvinājuma līgums uzskatāms par noslēgtu, kad dāvinātājs izteic savu gribu – aiz devības piešķirt otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību (dāvanu), savukārt apdāvinātais noteikti izteic savu gribu šo dāvanu pieņemt. Pēc tam, kad dāvinājuma līgums ir noslēgts, abām pusēm rodas pienākums attiecīgo līgumu izpildīt, t. i., dāvinātājam nodot dāvanu, bet apdāvinātajam to pieprasīt un pieņemt. Jāuzsver, kā šādā divpusējā līgumā neviena no pusēm vairs nav tiesīga vienpusēji līgumu lauzt, ja otra puse tam nepiekrīt. Attiecībā uz dāvinājuma līgumu likums tomēr paredz specifisku izņēmumu, kas dod tiesības dāvinātājam atsaukt dāvinājumu apdāvinātā rupjas nepateicības dēļ (skat. Civillikuma 1919. pantu). 

Ja esat noslēdzis dāvinājuma līgumu, tad kā konkrētā darījuma puse esat tiesīgs izsniegt pilnvaru trešajai personai, kas tai dos tiesības rīkoties jūsu vārdā. Jūsu aprakstītā pilnvara, visticamāk, atbildīs speciālpilnvaras pazīmēm. Internetā iespējams atrast dažādus dokumentu bezmaksas un maksas paraugus, tostarp pilnvaru paraugus, ko varat pielāgot savām vajadzībām. Tomēr būtu ieteicams par šādas pilnvaras izdošanu konsultēties ar zvērinātu notāru, jo tai, visticamāk, būs nepieciešams notariāls apliecinājums. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas