E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4004
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Jaunajam īpašniekam ir saistošs iepriekšējā īpašnieka noslēgtais īres līgums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. martā, 2014
Nils Vilemsons

 Īres līgums ir noslēgt uz 50 gadiem ar īpašnieku, kurš ir zaudējis īpašuma tiesības par labu bankas meitas uzņēmumam. Jaunais īpašnieks neatbild uz vairākkārtējām ierakstītām vēstulēm par iespēju atpirkt dzīvokli vai arī nomaksāt īres maksu un komunālos pakalpojumus. Kā būtu pareizi rīkoties tālāk, lai ģimene ar diviem nepilngadīgiem bērniem kādu dienu netiek izlikta no dzīvokļa?

A
atbild:
02. aprīlī, 2014
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Pirmkārt, jaunajam īpašniekam ir saistošs iepriekšējā īpašnieka noslēgtais īres līgums (likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 8.pants).

Otrkārt, atbilstoši šī likuma 12.panta 5.daļai dzīvojamās telpas īres līgumā norādāma persona, kurai maksājama īres maksa, kā arī šīs personas dzīvesvietas adrese vai juridiskā adrese; ja maksājumi veicami bezskaidras naudas norēķinu kārtībā, līgumā norādāms bankas konts, kurā veicama iemaksa. Attiecīgi, ja ir mainījies īpašnieks (izīrētājs), bet tas izvairās no īrnieka, īrnieks var celt prasību tiesā par īres līguma pārslēgšanu. Tāpat īrnieks var mēģināt noskaidrot izīrētāja bankas kontu un tur pārskaitīt īres maksu un maksu par saņemtajiem pakalpojumiem, pat ja izīrētājs rēķinu nav izsniedzis.

Iespējams, ka izīrētājs izvairās no īrnieka, lai mākslīgi izveidotu parādu un mēģinātu izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu. Tāpēc īrniekam vajag sekot līdzi pasta sūtījumiem un arī ielūkoties tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv, jo brīdinājumu par šo „it kā” parādu negodprātīgais izīrētājs var ievietot oficiālajā izdevumā.

Visbeidzot, atbilstoši Civillikuma 1837.pantam un Notariāta likuma 145.1-145.9pantam gadījumos, kad īrnieks nevar izpildīt saistību, viņam ir tiesības iesniegt saistības priekšmetu glabājumā zvērinātam notāram, tādējādi strīdus gadījumā pierādot, ka īres maksu īrnieks vēlējies veikt, bet izīrētājs nav sastopams.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas