E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3796
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Spēkā ir „vecais” īres līgums, ja tāds ir

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2014
Mācris Sīliņš

Labdien! Situācija. Dzīvoju dzīvoklī no 1986.gada. 1993.gadā mājai parādījās īpašnieks, tomēr nekāds īres Līgums ar jauno namīpašnieku nav slēgts līdz pat šai dienai. Ir bijusi tikai mutiska vienošanās par īres maksu, kura vienmēr un laicīgi ir nomaksāta. Trīs mēneši atpakaļ nams tika pārdots citam īpašniekam. Arī ar šo īpašnieku nav nekādu īres līgumu. Tomēr pagājušajā nedēļā jaunā īpašnieka pārstāvis mutiski brīdināja, ja minētais dzīvoklis ir jāatbrīvo sakarā ar jaunā īpašnieka kaut kādiem personīgajiem plāniem. Uz argumentu, ka man nav kur citur dzīvot, jaunā īpašnieka pārstāvis piedāvāja dzīvojamo platību citā Rīgas rajonā, turklāt ar trīsreiz mazāku dzīvojamo platību, dzīvoklis bez ērtībām, māja izskatās avārijas stāvoklī. Patreizējā dzīvoklī ir visas ērtības. Lūdzu konsultāciju: kadas ir manas tiesības, un vai mani ar ģimeni var izlikt no dzīvokļa ja es nepiekrītu pieņemt jaunā īpašnieka piedāvājumu. Paldies.

A
atbild:
21. februārī, 2014
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

No jautājuma gan nevar secināt, vai ir noslēgts rakstveida īres līgums, bet, spriežot pēc tā, ka persona ir iemitinājusies dzīvoklī 1986.gadā („padomju laikos”), tai varētu būt joprojām spēkā esošs īres līgums.

Atbilstoši likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 8.panta noteikumiem „ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi” un „līgumus var grozīt tikai šajā likumā noteiktajā kārtībā”. Mainoties īpašniekam, tam ir saistoši iepriekšējo īpašnieku noslēgtie īres līgumi.

Jaunā īpašnieka prasība nav pamatota un Jums nav jāpiekrīt. Jaunais īpašnieks var izbeigt īres līgumu tikai likuma „Par dzīvojamo telpu īri” paredzētajos gadījumos. Protams, savstarpēji vienojoties, Jūs varat atbrīvot dzīvojamo telpu, ja Jums tiek piedāvāti izdevīgi nosacījumi, piemēram, cits dzīvoklis vai naudas kompensācija.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas