E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30960
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja jāuzstāda aparatūra

J
jautā:
13. novembrī, 2023
Jeļena

Veikalā nopirku dārgu aparatūru. Lai izmantotu aprīkojumu, jāveic uzstādīšana. Pirkuma nosacījums bija tāds, ka veikals sniegs informāciju par sertificētiem montāžas uzņēmumiem. Veikals nesniedza informāciju par uzņēmumiem, bet privātpersonām. Privātpersonas strādā bez dokumentiem. Es tā nevēlos. Man ir nepieciešami montāžas dokumenti. Veikals ir aprīkojuma ražotāja oficiālais pārstāvis un zina, ka nav sertificētas uzstādīšanas, trūkst garantijas. Aparatūra nedarbojas trīs mēnešus. Kādas prasības es varu iesniegt veikalam šajā situācijā?

A
atbild:
22. novembrī, 2023

Diezgan sarežģīti saprast jautājumu. Vai tiek vaicāts par komercgarantiju vai patērētāja likumīgajām tiesībām – pārāk maz informācijas par pirkuma nosacījumiem un apstākļiem.

Tāpat ir iespējams, ka konkrētajā gadījumā persona nav patērētājs, jo ir iegādājusies profesionālu aparatūru, kuru nepieciešams profesionāli uzstādīt, lai izmantotu.

Ja jautājums ir par komercgarantiju, – vai tā ir bezmaksas vai iegādāta par maksu?

Ja komercgarantijas spēkā esamības nosacījums ir tas, ka aparatūra jāuzstāda sertificētam pakalpojuma sniedzējam, tad šāds komercgarantijas noteikums ir jāievēro. Jālasa visi komercgarantijas nosacījumi, proti, kas drīkst uzstādīt, ar kādiem dokumentiem. Ja pārdevējs nevar nodrošināt sertificētu pakalpojumu, patērētājs šādu pakalpojumu drīkst meklēt patstāvīgi. Ja komercgarantija liedz patērētājam patstāvīgi meklēt pakalpojumu, tad šādā gadījumā varētu vērsties pie pārdevēja un prasīt atmaksāt naudu par komercgarantiju (ja tā bija maksas). Esošo situāciju varētu risināt arī, vēršoties pie tā, kas komercgarantiju ir izsniedzis, – ražotāja.

Ja nav domāta komercgarantija, bet patērētājs ir iegādājies aparatūru, kas ir jāuzstāda, tad patērētājs pirkuma brīdī varēja paļauties uz sniegto informāciju, ka pārdevējs informēs par sertificētiem pakalpojuma sniedzējiem, kuriem jābūt pieejamiem atbilstošiem dokumentiem. Patērētājs var arī patstāvīgi meklēt šāda pakalpojuma sniedzēju. Ja pārdevējs nepilda aparatūras iegādes brīdī uzņemtās saistības, patērētājs varētu vērsties pie pārdevēja Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas