E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29739
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Par mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu lemj pašvaldība

J
jautā:
20. jūnijā, 2023
Inese

Vai uz daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku kopību attieksies jaunais Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājas izbeigšanas likums un tā varēs izbeigt piespiedu nomas attiecības un izpirkt zemi? Ja daudzdzīvokļu māja atrodas uz tās dzīvokļu īpašnieku zemes, taču mājai funkcionāli ir piesaistīts zemes gabals (kas atrodas blakus mājai un robežojas ar šīs daudzdzīvokļu dzīvokļu īpašniekiem piederošo zemi). Šobrīd mēs maksājam par šī funkcionāli piesaistītā zemes gabala piespiedu nomu 4%. Ja uz mums jaunais regulējums attieksies, vai tiks pārskatīts šis piesaistītās funkcionālās zemes apmērs? Faktiski mēs izmantojam 200 metrus, bet piesaistīti ir 1000 metri. Paldies par atbildi!

A
atbild:
26. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mājai piekrītoša ir ne tikai zeme, uz kuras atrodas ēka, bet arī atbilstoši dzīvojamo māju privatizāciju regulējošiem normatīvajiem aktiem noteikts dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemesgabals.

Priekšnosacījums tam, lai zemi varētu atsavināt Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā (Izbeigšanas likums) noteiktajā kārtībā, ir privatizētas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas atrašanās piespiedu dalītajā īpašumā uz privātpersonai (vai vairākām) piederošas zemes.

Zemes atsavināšanas process tiek uzsākts ar mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas ir tiesisks pamats pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamā māja, pieņemt lēmumu par daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu.

Lēmumu par funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu pieņem pašvaldība.

Ja pašvaldība konstatē, ka daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu nepieciešams pārskatīt, tad pārskatīšanu veic likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” noteiktajā kārtībā. Atsavināšanas tiesības izmantošanas procesu turpina pēc tam, kad pieņemts lēmums par funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu.

Zemes izpirkšanas process skaidrots LV publikācijās Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšana. Kā dzīvokļu īpašnieki var izpirkt zemi un INFOGRAFIKA: Dalītā īpašuma izbeigšana privatizētajās daudzdzīvokļu mājās.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas