E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29538
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Darbinieku skaita samazināšana

J
jautā:
25. maijā, 2023
Mārcis

Labdien! Esmu darba tiesiskajās attiecībās ar līgumu uz nenoteiktu laiku. Šobrīd ieņemu vadītāja amatu (aizvietoju). Kad ieņēmu šo pozīciju, tika likvidēts mans iepriekšējais amats. Vai tad, kad beigsies šībrīža amata termiņš, uz mani attieksies Darba likuma 101. panta 9. punkts? Un vai varēšu saņemt kompensāciju, ja nepiekritīšu darba devēja piedāvājumam?

A
atbild:
06. jūnijā, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Vispārējā gadījumā darba līgumu ar darbinieku slēdz uz nenoteiktu laiku, bet Darba likuma 44. panta pirmajā daļā ir norādīti gadījumi, kad darba devējam ir tiesības noslēgt ar darbinieku darba līgumu uz noteiktu laiku.

Vēršam uzmanību, ka pēc vispārējā principa nav pieļaujams darba līgumu, kas noslēgts uz nenoteiktu laiku, grozīt par darba līgumu uz noteiktu laiku. Ja šāda vienošanās noslēgta, tā saskaņā ar Darba likuma 6. pantu pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli un atzīstama par spēkā neesošu, pat tad, ja darba devējam ir radies Darba likuma 44. pantā minētais pamatojums slēgt darba līgumu uz noteiktu laiku.

Tāpat saskaņā ar Darba likuma 97. panta noteikumiem darbinieks un darba devējs nav ierobežoti vienoties par darba līguma grozījumiem, kas piemērojami uz konkrētu laika periodu (terminēti darba līguma grozījumi). Proti, darba devējs ar darbinieku var vienoties par cita amata pienākumu pildīšanu uz noteiktu laiku, taču pēc šī laika perioda notecējuma darbiniekam saglabājami iepriekšējie darba līgumā nolīgtie darba pienākumi.

No tiesību viedokļa raugoties, darba līguma uzteikums ir darbinieka vai darba devēja izdarīts gribas izteikums (vienpusējs tiesisks darījums), ar ko tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības. Ja darba devējs uzsaka darbu, tad viņa rīcībā ir jābūt tiesiski pamatotiem un pierādāmiem iemesliem, kāpēc ir nolemts ar darbinieku turpmāk darba attiecības neturpināt. Izvērtējot apstākļus, pieņemt lēmumu par darba līguma uzteikumu darbiniekam ir darba devēja kompetences jautājums.

Saskaņā ar Darba likuma 104. panta pirmo daļu darbinieku skaita samazināšana ir darba līguma uzteikums tādu iemeslu dēļ, kas nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai viņa spējām, bet ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā.

Ja darba devējs uzskata par lietderīgu uzņēmumā veikt saimnieciskus un organizatoriskus pasākumus un to rezultātā veikt darbinieku skaita samazināšanu vai amatu likvidēšanu, darba devējam ir tiesības uzteikt darbiniekam darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu – darbinieku skaita samazināšana. Darba devējam pirms darba tiesisko attiecību uzteikšanas jāizpilda Darba likuma 108. pantā un 110. pantā noteiktās prasības, kā arī jānoskaidro, vai atbilstoši Darba likuma 109. pantā noteiktajam nepastāv aizliegumi un ierobežojumi darba tiesisko attiecību uzteikšanai un pārtraukšanai. Tāpat uzteikt darba līgumu Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktā minētā iemesla dēļ ir atļauts tad, ja darba devējam nav iespējams darbinieku ar viņa piekrišanu nodarbināt citā darbā tai pašā vai citā uzņēmumā.

Uzsakot darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu Darba likuma 112. pantā noteiktajā apmērā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas