E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28799
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Elektropārvades līnijas ierīkošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2023
Vineta

Vai privātais uzņēmums drīkst bez manas piekrišanas izbūvēt savām vajadzībām elektropārvades līniju virs mana zemesgabala?

A
atbild:
09. martā, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Enerģētikas likuma 19.pantu jaunu energoapgādes komersantu objektu ierīkošanai energoapgādes komersantam ir tiesības izmantot jebkuru zemi par vienreizēju samaksu tās īpašniekam. Šādā gadījumā energoapgādes komersants atlīdzina nekustamā īpašuma īpašniekam zaudējumus, kas tieši radušies jaunu energoapgādes komersanta objektu ierīkošanas laikā vai par pašreizējo objektu ekspluatāciju un remontu  (24.pants).

Enerģētikas likumā arī paredzēts, ka energoapgādes komersantam ir pienākums saskaņot ar zemes īpašnieku jaunu energoapgādes objektu ierīkošanas nosacījumus, kā arī tiesības saskaņošanas procedūru aizstāt ar zemes īpašnieka informēšanu gadījumos:

  • ja zeme tiek izmantota jaunu energoapgādes komersanta objektu (iekārtu, ierīču, ietaišu, tīklu, līniju un to piederumu) ierīkošanai, ja energoapgādes komersanta objekta ierīkošana paredzēta vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā vai detālplānojumā;
  • energoapgādes komersanta objekts tiek ierīkots sarkano līniju, publiski lietojamās ielas, tāda ceļa robežās, kam nav noteiktas sarkanās līnijas, vai pašreizējās aizsargjoslas robežās;
  • vietējā pašvaldība atzinusi, ka sabiedrības interesēs jauna energoapgādes komersanta objekta ierīkošana vai līdzšinējā objekta vai tā daļas izmantošana nav iespējama bez šīs zemes izmantošanas;
  • energoapgādes komersanta objekts tiek ierīkots pašreizējā energoapgādes komersanta objekta aizsargjoslā un pēc tā ierīkošanas aizsargjoslas platums palielinās ne vairāk kā par 10 procentiem, ievērojot, ka šajā punktā noteiktajā kārtībā aizsargjoslu var palielināt ne vairāk kā 1 reizi, vai arī citos likumā tieši atrunātos gadījumos.

Šādu objektu izbūvi ir tiesīgs veikt tikai energoapgādes komersants — licencēts vai reģistrēts komersants, kurš nodarbojas ar energoapgādi. Privātam uzņēmumam likumā šādas tiesības netiek piešķirtas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas