E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28284
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vienošanās līguma nosacījumi ir līdzēju ziņā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2023
Liene

Šobrīd esmu BKA, kurš beidzas martā. Esmu sazinājusies ar savu darbavietu, kura atbildēja, ka manu iepriekšējo pozīciju man nevar nodrošināt, jo vadītājs ir izlēmis, ka vēlas turpināt sadarbību ar kolēģi, kurš mani aizvietoja prombūtnes laikā. Pozīcija netiek likvidēta, tikai diemžēl mani tajā vairs nevēlas redzēt. Man kā alternatīvu piedāvā izpētīt uzņēmumā aktuālās vakances, bet neviena no atvērtajām pozīcijām neatbilst manām kompetencēm un spējām, kā arī neuzrunā mani personīgi. Darba devējs paziņoja: ja nevaru atrast sev piemērotu vakanci uzņēmumā, tiek piedāvāta vienošanās, izmaksājot kompensāciju divu mēnešalgu apmērā, viena alga, kā noteikts likumā, otra no uzņēmuma puses par stāžu. Vai darba devējs drīkst šādi rīkoties, ņemot vērā, ka mana amata vieta nav likvidēta? Un vai tad, ja es neatrodu sev piemērotu vakanci uzņēmumā, varu prasīt uzņēmumam lielāku kompensāciju? Uzskatu, ka īsti solīdi uzņēmums nerīkojas: nedod man iespēju atgriezties savā amatā un nenodrošina man līdzvērtīgu amatu.

A
atbild:
20. janvārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Atbilstoši Darba likuma 156. panta ceturtajā daļā noteiktajam, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, darbiniekam ir tiesības atgriezties tajā pašā darbā – darba devējam tas ir jānodrošina – vai, ja tas nav iespējams, līdzvērtīgā vai līdzīgā darbā, kas atbilst darbinieka darba līguma nosacījumiem. Šī norma ir imperatīva, un darba devēja atkāpšanās no tajā noteiktā pienākuma nav pieļaujama. Pēc prombūtnē esošā darbinieka atgriešanās darba devējam ir tiesības izbeigt uz noteiktu laiku dibinātās darba attiecības ar darbinieku, kas pieņemts darbā uz noteiktu laiku (uz cita darbinieka prombūtnes laiku), ievērojot Darba likuma 113. pantu. Ja darba devējs ir pieņēmis lēmumu par aizvietojošā darbinieka nodarbināšanu uz nenoteiktu laiku arī pēc tam, kad prombūtnē esošais darbinieks pēc bērna kopšanas atvaļinājuma atgriežas darbā, šāds lēmums nevar ietekmēt darba devēja pienākumu darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, saglabāt iepriekšējo darbu.

Augstākās Tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments norādījis: no Darba likuma 156. panta ceturtās daļas izriet, ka īpašos gadījumos ir pieļaujama iepriekšējā darba nesaglabāšana, proti, amata vietu saglabāt nebija iespējams un vietā tika piedāvāts cits līdzīgs vai līdzvērtīgs darbs. Darba likumā arī nav paredzēts kāds īpašs aizsardzības periods pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām, kura laikā darba devējs nav tiesīgs uzteikt darba līgumu. Līdz ar to secināms, ka izņēmumi ir pieļaujami tiktāl, ciktāl tie ir paredzēti tiesību normās, pareizi piemēroti un darba devēja rīcības pamatā nav atšķirīga attieksme pret konkrētu darba ņēmēju, ņemot vērā, ka viņš izmanto savas tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu.

Ņemot vērā jautājumā norādītos apstākļus, darba devēja rīcība neatbilst Darba likumā noteiktajam regulējumam par darbinieka aizsardzību un tiesībām pēc bērna kopšanas atvaļinājuma atgriezties tajā pašā darbā.

Tomēr, ja piekrītat darba tiesisko attiecību izbeigšanai uz vienošanās pamata, vienošanās nosacījumi ir abu pušu ziņā – likums neregulē tajā iekļaujamo noteikumu nosacījumus, tik vien to, ka šāda vienošanās slēdzama rakstveidā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 219 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas