E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27979
Lasīšanai: 3 minūtes

Atalgojuma noteikšana pašvaldības darbiniekam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2022
Zane

Kādos gadījumos tiek skaitīti kopā nostrādātie gadi valsts pārvaldē un pašvaldībā, ja pamatdarbs un pienākumi ir identiski un atšķiras tikai amata nosaukums? Vai pastāv izņēmumi, kuros gadījumos tie netiek skaitīti? Tas attiecas uz atalgojumu, ja ņem vērā nostrādāto laiku un pieredzi, kur amata nosaukuma dēļ netiek skaitīti nostrādātie gadi un atalgojums pašvaldībā tiek skaitīts no nulles pozīcijas. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
23. decembrī, 2022
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

No spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem neizriet pienākums saskaitīt valsts pārvaldē un pašvaldībā nostrādātos gadus, lai noteiktu personas mēnešalgu pašvaldībā nodarbinātajiem.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā (Atlīdzības likums) ir noteikts, ka pašvaldības institūcijas nodarbinātajiem mēnešalgas apmēru nosaka tādā veidā, lai mēnešalga nepārsniegtu šajā likumā pašvaldības domes priekšsēdētājam noteikto maksimālo mēnešalgu.

Atlīdzības likumā arī minēts, ka  pašvaldību un pastarpinātās pārvaldes iestāžu nodarbinātajiem mēnešalgu nosaka, ņemot vērā amata vērtību (atbildības līmeni un sarežģītību) un konkrētā nodarbinātā individuālās kvalifikācijas, kompetenču un darba snieguma līmeni, kā arī tiešās pārvaldes iestāžu nodarbināto līdzīgas atbildības un sarežģītības amatiem noteiktās mēnešalgas, nepārsniedzot attiecīgajam amatam šī likuma 3. pielikumā noteikto mēnešalgu grupas intervāla maksimumu. Amatus klasificē atbilstoši Ministru kabineta noteiktajam valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogam, amatu saimi un līmeni nosaka, kā arī klasificēšanas rezultātus apstiprina šo institūciju darbību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktās amatpersonas (institūcijas).

Pašvaldības kompetencē ir novērtēšanas sistēmas izveide, nodarbināto kvalifikācijas un prasmju vērtēšanā vērā ņemamo kritēriju noteikšana un apsvēršana, kādā veidā attiecīgā sistēma ietekmē mēnešalgu apmēru. (Pastars, E., Ošiņa, I., Rācenājs, K. Atlīdzības likums ar komentāriem. Rīga, 37. lpp. Pieejams: http://lpda.lv/storage/editor/atlidzibaslikumsarkomentariem.pdf.)

Ievērojot minēto, vēršam uzmanību, ka Atlīdzības likums nenosaka, kādi kritēriji ir jāņem vērā, lai novērtētu nodarbināto individuālās kvalifikācijas, kompetenču un darba snieguma līmeni. Šīs sistēmas izveide ir pašvaldības kompetencē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas