E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33653
Lasīšanai: 4 minūtes

Vakantas darbavietas pienākumu izpildīšana

J
jautā:
21. augustā, 2024
Inga

No 2022. gada 1. jūlija atlīdzības regulējuma izmaiņu rezultātā vairs nav piemaksu par vakanta amata pienākumu pildīšanu valsts pārvaldē (izņēmums par piemaksu vakanta amata pildīšanai saglabājas ārstniecības personām, kā arī prokuroram, kurš stažējas augstāka līmeņa prokurora amatā, kas ir vakants). Valsts pārvaldē var maksāt piemaksu par aizvietošanu vai papildu pienākumu pildīšanu (līdz 30% no mēnešalgas). Gandrīz visos sociālajos dienestos trūkst sociālo darbinieku, proti, regulāri ir vakantas darbavietas (par ko liecina arī sludinājumi amatu konkursiem), līdz ar to esošajiem darbiniekiem nākas uzņemties papildu darbu, rodas pārslodze un izdegšana. Piemaksa par papildu darbu netiek maksāta, atsaucoties uz izmaiņām atlīdzības regulējumā. Respektīvi, tā neesot aizvietošana vai papildu pienākumi, bet gan vakanta amata pienākumu pildīšana, par ko piemaksu nedrīkstot dot. Vai tiešām tā ir? Kādēļ ārstniecības personas ir izņēmums? 

A
atbild:
29. augustā, 2024
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Virzot grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju un amatpersonu darbinieku atlīdzības likumā, kurus Saeima pieņēma 16.11.2021. un kas stājās spēkā no 01.07.2022., to anotācijā ir detalizēti skaidrota tiesību normas būtība, kas cita starpā ietver: 

  • Likums paredz, ka amatpersona (darbinieks) saņem piemaksu ne vairāk kā 30 procentu apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata (darba, dienesta) pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku) vai pilda vēl citus pienākumus.
  • No likuma ir izslēgta piemaksa par vakanta amata (dienesta, darba) pienākumu pildīšanu valsts pārvaldē.
  • Piemaksas par papildu darbu būtība ir atlīdzība par papildu pienākumu pildīšanu, tai skaitā palielinātu darba apjomu, kam ir jābūt reālam, novērtējamam un pierādāmam faktam. Šādu papildu pienākumu pildīšana var rasties, pildot prombūtnē esošas amatpersonas (darbinieka) pienākumus vai veicot kādus pienākumus ārpus konkrētās amatpersonas (darbinieka) amata aprakstā noteiktā, kas var būt iekļauti arī vakanta amata amatu aprakstā.
  • Par papildu darbu uzskatāms arī palielināts darba apjoms un intensitāte, kas veidojas, aizstājot kolēģi vai pildot vakanta amata ar identisku amata aprakstu pienākumus. Apjomu, kādā veidojas papildu slodze, var novērtēt tiešais vadītājs, pārzinot savu nodarbināto darba ikdienu un atbildot par darba organizāciju. Nav pamata uzskatīt, ka vienīgi darbs, kas ietver cita veida pienākumus nekā nodarbinātā amata aprakstā minētie, uzskatāms par papildu darbu. Savukārt, vakantu amatu esamība vien nenozīmē, ka pienākumus pildošās amatpersonas (darbinieki) izpilda papildu pienākumus, par ko pienāktos papildu samaksa, kā nereti institūcijās tas tiek uztverts, šāds pamatojums turpmāk piemaksas noteikšanā nav izmantojams un attiecīgais piemaksas veids no likuma tika izslēgts. Lai noteiktu piemaksu par papildu pienākumu veikšanu vai palielinātu darba apjomu un darba intensitāti, izmantojama piemaksa par papildu darbu.

Likumā ir saglabāts regulējums, ka piemaksa var tikt maksāta par stažēšanos vakanta prokurora amatā un vakanta ārstniecības personas amata pienākumu pildīšanu. Minētie gadījumi saglabāti kā izņēmumi, ņemot vērā amatpersonu (darbinieku) darbības specifiku, proti, attiecīgajos gadījumos amatpersonas (darbinieki) nevar pildīt pienākumus daļēji, piemēram, 30% apjomā, bet tie ir jāveic lielākā vai pat pilnā apjomā. Prokurors pārņem visu lietu, nevis tik, cik iespējams, turpretī ārstniecības persona aprūpē slimnieku pilnā apjomā, nevis daļēji, tādējādi pēc būtības izpildot lielāku slodzes daļu nekā tikai 30%. 

Savukārt citas amatpersonas (darbinieki), piemēram, klientu apkalpotāji, palielināto slodzi veic tikai noteiktajā darba laikā, kamēr iestāde strādā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 134 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas