E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27898
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Apmācība darbā bez darba līguma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2022
Līga

Biju uz darba pārrunām, un man piedāvāja vienu dienu atnākt un pastrādāt, lai saprastu, vai konkrētā darbavieta ir piemērota un vai es kā kandidāts esmu piemērots darbavietai. Tika iedots parakstīts līgums par apmācību darbavietā, lai es šo vienu dienu bez apmaksas varu uzturēties darbavietā. Vai tā var darīt?

A
atbild:
23. novembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Apmācība darbavietā bez darba līguma var būt saistīta tikai ar mācību praksi. Mācību prakses kārtība ir noteikta Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 785 “Mācību prakses organizācijas un izglītojamo apdrošināšanas kārtība”, kas ir Izglītības un zinātnes ministrijas kompetence.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 785 8. punktam pirms mācību prakses profesionālās izglītības iestādes pārstāvis, prakses vietas pārstāvis un praktikants noslēdz trīspusēju līgumu par mācību praksi, kurā nosaka profesionālās izglītības iestādes, prakses vietas un praktikanta tiesības un pienākumus, prakses ilgumu un līguma izbeigšanas nosacījumus.

Pirmšķietami jūsu izklāstītā situācija liecina, ka aiz apmācības līguma grib slēpt darba tiesiskās attiecības.

Darba likums noteic, ka darba līgums noformējams rakstveidā un parakstāms pirms darba uzsākšanas. Nav pieļaujamas situācijas nodarbināšanai bez rakstveidā noslēgta darba līguma.

Atbilstoši Darba likuma 46. pantā noteiktajam, lai pārliecinātos, vai darbinieks atbilst viņam uzticētā darba veikšanai, darba devējs, slēdzot darba līgumu, ir tiesīgs noteikt pārbaudes laiku. Pārbaudes termiņš nedrīkst būt ilgāks par trim mēnešiem. Līdz ar to arī pārbaudes laikā ir slēdzams rakstveida darba līgums.

Darba likuma 41. panta pirmā daļa nosaka: ja, noslēdzot darba līgumu, nav ievērota tā rakstveida forma, tad darbiniekam ir tiesības prasīt darba līguma izteikšanu rakstveidā. Šai nolūkā darbinieks var izmantot jebkurus pierādījumus, kas attiecas uz darba tiesisko attiecību pastāvēšanu un šo attiecību saturu. Turklāt šī panta otrā daļa nosaka: ja darbinieks un darba devējs vai vismaz viena no pusēm ir uzsākusi veikt nolīgtos pienākumus, rakstveida formai neatbilstošam darba līgumam ir tādas pašas tiesiskās sekas kā rakstveidā izteiktam darba līgumam.

Līdz ar to jums ir tiesības prasīt, lai pārbaudes laikā būtu noslēgts rakstveida darba līgums, un, ja tas netiek darīts, nepiekrist strādāt bez rakstveida darba līguma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas