E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27482
Lasīšanai: 2 minūtes

Kāpēc par zemi jāmaksā nodoklis un nomas maksa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2022
Vija

Labdien! Dzīvoju deviņu stāvu mājā Pļavniekos, neesmu privatizējusi mājai piederošo zemi. Tagad saņemu divus rēķinus par zemes nodokli. Vienu kopā ar īpašuma nodokli no Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes (zeme 20,03 eiro), otru no Rīgas pilsētas pašvaldības (zemes noma zem privatizētajām dzīvojamajām ēkām un palīgobjektiem 20,03 eiro + PVN 24,21 eiro). Lūdzu, skaidrojumu! Saprotu, ka par zemi jāmaksā nodoklis. Kāpēc man jāmaksā divas reizes?

A
atbild:
11. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodoklis un nomas maksa ir divi atšķirīgi maksājumi.

Ja zeme ir īpašumā, tad tās īpašnieks maksā tikai nekustamā īpašuma nodokli. Ja zeme pieder citai personai (šajā gadījumā – pašvaldībai), par tās lietošanu ir jāmaksā nomas maksa, kā arī nekustamā īpašuma nodoklis.

Kopš 2022. gada 1. janvāra ir noteikts vienots likumiskās lietošanas maksas apmērs par citai personai piederošas zemes lietošanu dalītā īpašuma situācijās – četri procenti gadā no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības. Šim regulējumam ir pārejas periods. Likumiskās zemes lietošanas tiesības stājas spēkā pakāpeniski, ņemot vērā situāciju, – no 2024. gada 1. janvāra zemes likumiskās lietošanas maksa (4% no zemes kadastrālās vērtības) būs dalītā īpašuma gadījumos, kuros privātpersonai piederošas būves atrodas uz publiskas personas (valsts, pašvaldības) zemes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas