E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32824
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldības izsole un nelegāli uzceltas ēkas

J
jautā:
01. jūnijā, 2024
Sanita

Vai pašvaldības rīcība ir likumīga, nododot privatizācijai četru dzīvokļu mājā esošus divus dzīvokļus ar domājamo daļu zemei un divām saimniecības ēkām, no kurām viena dabā neeksistē, bet uz zemes atrodas nelikumīgi 2011. gadā celta būve, kas skar trešās personas īpašumu? Pirms privatizācijas, proti, pirms deviņiem gadiem, būvvaldē tika iesniegta sūdzība par nelikumīgu ēku, bet būvvaldei ir grūtības ieraudzīt attiecīgo ēku, esot jāveic uzmērīšana. Pašvaldība solīja, ka pirms izsoles ir pasūtīta uzmērīšana un, ja konstatēs nelikumīgas būves, tad izsole nenotiks. Tagad pašvaldība ir sagatavojusi izsoli atlikušajiem diviem dzīvokļiem, zemes domājamai daļai un ēkām. Vai pašvaldība ir tiesīga pārdot zemi ar nelegālām būvēm, ja citiem pirms zemes pirkšanas no pašvaldības šādas būves jānovāc? 

A
atbild:
04. jūnijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Būvniecības likuma 19. panta trešo daļu par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild zemesgabala īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs, bet, ja šādi būvdarbi veikti būvē, tad būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs. Apbūves tiesības gadījumā par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild apbūves tiesīgais. Ja būvdarbi veikti neatbilstoši būvprojektam, uz kura pamata būvvalde vai institūcija, kas pilda būvvaldes funkcijas, ir izdevusi būvatļauju vai akceptējusi būvniecības ieceri, tad par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild būvniecības ierosinātājs vai tā tiesību pārņēmējs.  

Administratīvā atbildība par patvaļīgu būvniecību ir noteikta likuma 25. pantā. 

Attiecībā par patvaļīgu būvniecību jums būtu jāvēršas vietējā būvvaldē. Kas attiecas uz dzīvokļu un zemes domājamās daļas izsoli, ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta. Noteikti būtu jāiepazīstas ar izsoles noteikumiem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 238 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas