E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27386
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis no ASV reģistrēta uzņēmuma dāvanām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2022
Svetlana

ASV reģistrēts privātais uzņēmums man uzdāvināja dāvanu par palīdzību sarežģītu iekšējo biznesa jautājumu risināšanā. Dāvana nebija naudā, tā bija biļete uz baleta izrādi un 7 dienu uzturēšanās viesnīcā Spānijā. Kādi nodokļi par šo dāvanu man ir jāmaksā (ja vispār ir jāmaksā)?

A
atbild:
29. septembrī, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Uzdotajā jautājumā nav sniegta konkrēta informācija par dāvinājuma saņēmēju, ir vai nav reģistrēta saimnieciskā darbība, vai pastāv darba attiecības ar ārvalsts darba devēju, tādējādi nav pietiekamas informācijas konkrētās situācijas izvērtēšanai. Ņemot vērā minēto, Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti sniedz teorētisku atbildi.

Ja Latvijas rezidents, fiziska persona, ir saņēmusi dāvanu saimnieciskās darbības ietvaros vai ja dāvinājumam ir atlīdzības raksturs Civillikuma izpratnē, kas ir kā atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem no ASV reģistrēta privātā uzņēmuma, tad par saņemto dāvinājumu ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis Latvijā. Par ienākuma gūšanas dienu uzskatāma diena, kad tiek saņemta nauda vai citas lietas.

Lai rezumējošā kārtībā samaksātu iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijā, ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

Ienākumam no ASV reģistrēta privātā uzņēmuma saņemtam dāvinājumam rezumējošā kārtībā piemēro progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļu likmi.

Ja persona ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja, tā likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē ir pašnodarbinātais. Pašnodarbinātais iesniedz ziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) par katru iepriekšējo ceturksni – tiem mēnešiem, kuros ir bijuši ienākumi. Ja pašnodarbinātā ienākumi ir mazāki par 500 eiro mēnesī, iemaksas par šo mēnesi veic 10% apmērā (pensiju apdrošināšanai) no faktiskā ienākuma. Ja ienākumi mēnesī ir 500 eiro vai lielāki, iemaksas jāveic pēc pilnās likmes 31,07% apmērā vismaz no 500 eiro. No ienākuma summas virs 500 eiro iemaksas jāveic 10% apmērā.

Tātad iemaksas jāveic no faktiskā attiecīgajos mēnešos gūtā ienākuma.

Vairāk informācijas par pašnodarbinātā VSAOI ir VID tīmekļvietnes sadaļā “VSAOI Informatīvie un metodiskie materiāli”, materiālā “Pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 2022. gads”.

Iepriekš minētā situācija neattiecas uz personu, ja pastāv darba attiecības ar ārvalsts darba devēju.

Ja darba devējs ir nerezidents, tad nodokli par dāvanu (darba ņēmēja gūto labumu) aprēķina un valsts budžetā iemaksā darba devējs vai darba ņēmējs.

VID tīmekļvietnē pieejamajā informācijā ir izklāstīts, kā maksājams iedzīvotāju ienākuma nodoklis darba ņēmējam, kuru nodarbina darba devējs – ārvalstu nodokļu maksātājs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas