E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33160
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Taksometra pakalpojumu sniedzēji samaksu reģistrē taksometra skaitītājā

J
jautā:
02. jūlijā, 2024
Andrejs

Labdien! Esmu dibinājis mazkapitāla SIA, esmu vienīgais dalībnieks un darbinieks. Strādāju taksometra pakalpojumu jomā. Esmu iegādājies POS termināli mobilajā lietotnē. Kā man reģistrēt POS termināli? Vai es varu sniegt pakalpojumus bez kases aparāta, izrakstot stingrās uzskaites kvītis?

A
atbild:
26. jūlijā, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti norāda, ka uzdotajā jautājumā nav precizēts, vai uzņēmums sniedz taksometra pakalpojumus vai pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili.  

Sniedzot taksometra pakalpojumus, par pārvadājumu saņemtā samaksa skaidrā vai bezskaidrā naudā reģistrējama taksometra skaitītājā. Savukārt, veicot pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, pakalpojumus pieprasa un apstiprina, izmantojot elektronisko sakaru pakalpojumus (tai skaitā tiešsaistes režīmā tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē), pasažierim apmaksu veicot tikai bezskaidrā naudā. 

Tādējādi taksometra pakalpojumu vai pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili gadījumā VID reģistrētās kvītis neizsniedz, kā arī kases aparātus nelieto. Taksometra pakalpojumu sniedzēji samaksu reģistrē taksometra skaitītājā. 

Vienlaikus paskaidrojam, ka POS terminālis ir ierīce, kas dod iespēju veikt bezskaidras naudas maksājumus ar norēķinu karti. POS terminālis VID nav jāreģistrē. 

Vēršam uzmanību, ka, sniedzot taksometra pakalpojumus vai pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, jāievēro autopārvadājumus regulējošajos normatīvajos aktos noteiktās prasības, tai skaitā speciālās atļaujas (licences) saņemšanai, autotransporta līdzekļa aprīkojumam un kārtībai, kādā pakalpojumi veicami (Autopārvadājumu likums, Ministru kabineta 2019. gada 27. augusta noteikumi Nr. 405 “Noteikumi par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru”, Ministru kabineta 2019. gada 27. augusta noteikumi Nr. 389 “Noteikumi par pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo automobili”).

Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 38. punkts noteic: kases aparāta lietotājs nodrošina darījuma un par to saņemtās samaksas skaidrā naudā, ar maksājumu kartēm vai citiem maksājuma apliecinājumiem (dāvanu kartes, čeki, taloni un tamlīdzīgi apliecinājumi par to, ka tiek veikts norēķins par darījumu) reģistrēšanu, kases čeka (ar rekvizītiem, kas kases čekam noteikti normatīvajos aktos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām, bet taksometra skaitītājam – normatīvajos aktos par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru) izdrukāšanu un izsniegšanu darījuma partnerim vai klientam. 

Tātad taksometram jābūt aprīkotam ar skaitītāju atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kas reglamentē pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru. 

Ņemot vērā minēto, sniedzot taksometra pakalpojumus, klientam jāizsniedz čeks. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas