E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33298
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Studenta kredītu attaisnotajos izdevumos var deklarēt vecāki; jāievēro deklarācijas iesniegšanas termiņi

J
jautā:
15. jūlijā, 2024
Normunds

2010. gadā galvoju dēlam studiju kredīta ņemšanu (ar valsts galvojumu) studijām ārzemēs. Kopš 2018. gada es veicu kredīta atmaksu, jo puisis to nespēj  dzīvo ārzemēs un cīnās ar dažādām problēmām. Esmu jau pensionārs un 2. grupas invalīds. Vai un kā es varētu saņemt atmaksu par šiem izdevumiem? 

A
atbild:
18. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti skaidro: “Atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (par attaisnotajiem izdevumiem vai cita iemesla dēļ) var tikai tad, ja konkrētajā gadā ir samaksāts attiecīgais nodoklis. Tas nozīmē, ir saņemta pensija vai cits ienākums, no kura maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. 

Saskaņā ar Ministru kabineta 2001. gada 31. jūlija noteikumu  Nr. 336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” 6.1 un 6.2 punktu studiju kredīta ņēmējs vai ģimenes loceklis, piemēram, tēvs, kurš to atmaksā viņa vietā, visu kredītu deklarē tajā gadā, kad uzsākta tā atmaksa. 

Nodokļu maksātājam ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju, precizējot taksācijas gada nodokļa aprēķinu, triju gadu laikā. Ja cilvēks visu saņemtā kredīta summu attaisnotajos izdevumos nav iekļāvis deklarācijā tajā taksācijas gadā, kurā saņemto studiju kredītu ir sācis atmaksāt, viņam ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju, precizējot taksācijas gada nodokļa aprēķinu, triju gadu laikā. 

Cilvēks izdevumu pārsnieguma daļu ir tiesīgs attiecināt uz nākamo triju taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā 

Tādējādi visu studiju kredīta summu iekļauj tā gada deklarācijā, kad sākta kredīta atmaksa, un pārsnieguma summa sedzama no nākamo trīs gadu apliekamā ienākuma, ievērojot attaisnoto izdevumu noteikto limitu attiecīgajā gadā. 

Jāņem vērā, ka izglītības un ārstniecisko izdevumu kopējā apmēra pārsnieguma summu, kas izveidojusies taksācijas gadā, cilvēks atskaita no sava apliekamā ienākuma katrā no nākamajiem trim pēctaksācijas gadiem pēc taksācijas gada attaisnoto izdevumu atskaitīšanas. 

Tātad, lai īstenotu nodokļu maksātāja tiesības uz trīs gadu pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, cilvēkam ir jāiesniedz triju taksācijas gadu ienākumu deklarācijas un tajās jāiekļauj attaisnotie izdevumi attaisnoto izdevumu normu (600 eiro) ietvaros.   

Piemēram, studiju kredīta atmaksa ir sākta 2018. gadā (2018. gadā – 600 eiro), tad izdevumu pārsnieguma daļu var attiecināt uz 2019., 2020. un 2021. gadu (t. i., nākamo trīs taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā). 

Lai īstenotu nodokļu maksātāja tiesības uz 2019., 2020. un 2021. taksācijas gadā pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, personai ir jāiesniedz minēto taksācijas gadu ienākumu deklarācijas un tajās jāiekļauj attaisnotie izdevumi atbilstoši Ministru kabineta noteiktajām normām. 

Ievērojot gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas termiņus, šogad deklarāciju var iesniegt ne tikai par 2023. gadu, bet arī 2022. un 2021. gadu, bet līdz 2024. gada 23. jūlijam – arī par 2020. gadu. 

Deklarācijai jāpievieno līguma kopija, studiju kredīta atmaksas grafiks un samaksas dokuments, kas apliecina, ka uzsākta studiju kredīta atmaksa (pirmais maksājums).” 

LV portāls iesaka pievērst uzmanību tiesību aktos noteiktajiem termiņiem (VID tos ir norādījis), kuros var deklarēt attaisnotos izdevumus, lai atgūtu daļu samaksātā nodokļa. Proti, deklarācija par 2020. gadu jāiesniedz līdz šā gada 23. jūlijam. Jūs vēl varat pagūt to izdarīt. Protams, ir svarīgi, vai jums ir bijuši ienākumi, no kuriem nodoklis ieturēts. 

Ja nav saprotams, kā iesniegt deklarāciju par iepriekšējiem gadiem, vai ir citas neskaidrības saistībā ar dēla studiju kredīta deklarēšanu, lūdziet VID konsultāciju. Tālruņa numurs: 67120000. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas